Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Gyömbéres édesburgonya-krémleves

Kellemesen csípős és ellenállhatatlanul finom, egy igazi csodafegyver a hideg ellen!

2016. október 09. - Csabi Konyhája

Most, hogy tagadhatatlanul beköszöntött a fogvacogtató hideg, újra teret engedtem határtalan krémleves fanatizmusomnak, a szóban forgó levessel pedig újfent igencsak magasra helyeztem azt a bizonyos lécet és rögtön új kedvenc született!

dsc08425.JPG

Az édesburgonya már alapból nagy kedvencem, egyszerűen hatalmas rajongója lettem az első pillanattól fogva, amikor először kóstoltam sültkrumpli formájában, most pedig elérkezett az idő, hogy krémlevesként is bizonyítson. Nem bíztam a véletlenre és egy igencsak ütős összeállítást hoztam tető alá, a siker már jó előre borítékolható volt. Első lépésként egy evőkanálnyi sült zsíron megdinszteltem két fej apróra vágott lilahagymát (38dkg), amit gazdagon fűszereztem frissen őrölt tarkaborssal és 1tk ételízesítővel (ami természetesen helyettesíthető sima sóval). Tíz perc elteltével egy púpos evőkanál méz karamellizálásával folytatódott a történet, majd néhány perccel későbbl 2 gerezd fokhagyma és egy 5 centis hámozott gyömbér darab is a lábasban landolt reszelt formában. Egy-két percnyi kevergetés után jöhetett az előzetesen meghámozott, megmosott és felkockázott édesburgonya (1.1Kg), amit jó alaposan összeforgattam a hagymás alapommal, majd 1-2 perc elteltével felöntöttem egy liter vízzel. A forrást követően visszább vettem a hőfokot, de csak annyira hogy azért még rotyogjon, beledobtam 2db marhahúsleves-kockát, 1tk erős darált pirospaprikával meghintettem, majd 20 percnyi rotyogtatást követően el is készült a mű.

Jó alaposan végigturmixoltam az egészet botmixerrel, majd felöntöttem 2dl tejszínnel (10% laktózmentes) és egy fél szerecsendiót is még belereszeltem a levesbe és rottyantottam egyet az egészen. Tálalásnál tökmaggal és pirított baconnel szórtam meg, teljessé téve a látványt és az ízorgiát. Mert hogy ez a leves valami egészen elképesztő módon katarzis a köbön! Pont kellemesen csípős lett a gyömbértől és a paprikától, az édesburgonya és a mézes lilahagymás alap együttese pedig egy kellemes édeskés felhangot adott az egésznek. Állagra is sikerült a pont optimális sűrűséget elérni, szóval nagyképűség nélkül állíthatom, hogy ez bizony minden nemében tökéletes lett. Különösen ajánlott a mostani és az előttünk álló időszakra, hiszen testileg és lelkileg is teljesen átmelegíti, feltölti az embert! Nem utolsósorban pedig glutén- és laktózérzékenyek is bátran falatozhatják ebben a verzióban elkészítve! (5 adag)

dsc08426.JPG

dsc08430.JPG

A krémleveseim teljes listáját ide kattintva találjátok!

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6511781149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spidermike 2016.10.10. 15:48:53

Szép, szép, csak a leveskockát nem értem. Biztos kell bele? Mi a szerepe?
El fogom készíteni, mert az édesburgonya nálam is felkerült a dobogóra!

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2016.10.10. 15:52:11

@Spidermike: Kihagyható. Én igazából megszokásból szoktam tenni krémlevesekhez, mert ugye alapból azt írja a receptek többsége, hogy húsleves alapot használj sima víz helyett, ezért a húsleves kocka nálam. Hajrá!
süti beállítások módosítása