Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Paradicsomos húsgombóc

2013. január 21. - Csabi Konyhája

Ahány ház, annyi szokás. Ezzel a szlogennel lehetne jellemezni az igencsak közismert és közkedvelt paradicsomos húsgombócot is. Ezúttal én megmaradtam mondhatni a sztenderdnél és minden különösebb újítás nélkül egész egyszerűen az én szám íze szerint elkészítettem az ételt. Igaz én azt a verziót részesítem előnyben, amikor nem csak leöntve van a gombóc egy kis szósszal (láttam ám már ilyet is!), hanem jól telefőzök egy nagy lábast szósszal, ami mellé persze a húst sem sajnálom...

Mivel én általában nem egy napra szoktam főzni, így itt is az adagok eltérhetnek, de én 80 dkg darált hússal álltam neki a gombócok elkészítéséhez. Egy bögrényi rizst, egy tojást, fél fej egészen apróra vágott vöröshagymát és ízlés szerint adagolt illetve kiválasztott fűszereket jól összegyúrtam, amiből aztán inkább kisebb, mint nagy gombócokat formáztam. A paradicsomszószhoz pedig a hagyma másik felét megpirítottam kezdésként majd felöntöttem 5 konzerv paradicsommal és kb. 2 liter vízzel, dobtam hozzá két leveskockát és néhány kanál cukrot is. Miután szépen összeforrt az egész, beledobáltam a gombócokat, amik körülbelül fél óra alatt készre is főttek. Azért érdemes kivenni egy gombócot és félbevágva tesztelni, hogy valóban készen van. Még a vége előtt egy kis habarással sűrítettem a végeredményen, de ez elhagyható, attól függ, ki hogy szereti, illetve mennyire lett híg az alaplé. Mivel szeretem az erős ételeket, így előfordul, hogy néha megbolondítom egy kis csípőssel is a szószt. ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr928577522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoli 2015.03.25. 10:37:18

Szia Csabi!
A bögrényi rizs meg van főzve az összegyúráskor?

csabillog 2015.03.25. 11:54:59

Szia Zoli! Nincs, a rizs a gombócban fog megfőni, legalábbis e recept szerint. ;)