Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Japanika - ázsiai konyhaművészet mesterfokon

A tempurában sült sushi belül olvadozó sajttal csak egy a sok különlegesség közül!

2017. április 05. - Csabi Konyhája

Tavaly június óta ékesíti Budapest belvárosát a Japanika étteremlánc első magyar sushi bárja rendkívül színes és kívánatos választékkal az ázsiai konyha rajongóinak legnagyobb örömére. Mert hogy itt bizony szinte mindenbe kerül egy (vagy több) csavar és valóban nehéz dolga van az embernek az étlapba belelapozva, hogy mit is próbáljon ki. Az elhelyezkedés igencsak impozáns, hiszen a Bazilika közvetlen szomszédságában található, a lenyűgöző beltér mellett pedig most már igencsak kívánatos lehet a kinti teraszon is helyet foglalni, én is így tettem látogatásom alkalmával.

dsc02126.JPG

A személyzet rendkívül szívélyes és mosolygós, az étlap böngészése közben pedig egy jó kis limonádéval oltottam szomjamat, ami egy rendkívül jópofa pohárban érkezett az asztalhoz. Az előételek közül kettőt, elsőként a csirkés zöldséges gyozát kóstoltam, ami zöldséggel és csirkével töltött kis batyukat jelentett. Ízre és állagra is hibátlanul teljesítettek, ahogy a sajtos tavaszi tekercsek is. Ez utóbbit csirkés verzióban is lehet kérni. A tavaszi tekercs amúgy nekem nagy kedvencem és nagy örömmel vettem tudomásul, hogy sikerült a lehető legjobb formában elkészíteni. A két különböző szósz közül nehezen tudnék választani, de talán a tavaszi tekercshez kapott édeskés szósz jobban meggyőzött. A szó legjobb értelmében véve igazi étvágyhozó előételek voltak, szimpi kis falatkák az igazán nagy dobás előtt.

A levesválasztékon is megakadt a szemem, de egy nagy tányérral nem mertem volna bevállalni, így végül csak egy kis kóstoló pohárkával kértem, de amint megízleltem, azonnal meg is lettem nyerve, és igazság szerint szívesen részese lettem volna a teljes élménynek is, haha, mert bizony ez a thai kukoricaleves baromira el lett találva. Kellemesen csípős az egész és rendkívül izgalmas ízélményt okozott még ez az egyetlen kis kortyocska is. Rendes adag esetén üvegtészta és csirke is kerül a levesbe.

dsc02124.JPG

És akkor el is érkeztünk a sushi vonalhoz! Elég terjedelmes és rendkívül izgalmas, már-már zavarba ejtő választékkal várják a vendégeket és az előre meghatározott kreációk mellett akár mi magunk is összeállíthatjuk a nekünk leginkább megfelelő kis tekercseket. Én két spéci sushit is ettem, rögtön az első az egyik leginkább meglepő, a SALMON CHEESE, ami melegen kerül tálalásra. Nem, nem elírásról van szó, itt bizony szétszedve a tekercset, nyúlik a sajt és tényleg meleg az egész, egyszerűen félelmetesen jó az élmény. Nyers lazac, mozzarella, avokádó, snidling kerül feltekerésre és mindez pedig tempurában sütve, ami egy palacsinta szerű tésztát jelent. Nehéz szavakat találni az élményre, de az biztos, hogy itt a Japanikában nem félnek kilépni a komfort zónából, és ezt nagyon jól teszik!

A folytatásban a Wall Street névre keresztelt sushi összeállítás került tesztelésre, ami a következőkből állt össze: füstölt és nyers lazac, krémsajt, avokádó, uborka, bazsalikomos tempuramorzsa. Mondjuk a meleg sushit nem sikerült extremitásban leköröznie, de ez is egy egészen kiváló összeállítás volt.

dsc02135.JPG

dsc02136.JPG

Végül de nem utolsósorban a wok különlegességek közül kettőhöz is volt szerencsém és egy picit még én magam is meglepődtem, hogy a teljesen húsmentes, tofus makaou jött be a legjobban. Udon tészta zöld curryvel, brokkolival, zöld kaliforniai paprikával, gombával, mogyoróval, és hát bizony mindez adagra és látványra is iszonyatosan bizalomgerjesztő volt. Ízre pedig olyan, hogy nem adja meg magát elsőre, több falat után is még jönnek elő új élmények és például a csípősség is csak lassan és nem feltétlenül ott jelentkezik, amit, ahogyan várna az ember. Nekem azonnal nagy favoritom lett, egy igazi friss hatású, üde, kellemesen csípős tésztacsoda.

dsc02140.JPG

dsc02142.JPG

A Pad Kimaou ezzel ellentétben rizstészta kocka darált marhával, piros kaliforniai paprikával, snidlinggel, brokkolival, gombával, bazsalikommal és chilivel támad, egy jóval markánsabb ízvilágú étel. Számomra a rizstészta kocka óriási meglepetés volt, nagyon jól teljesített, de ahogy az előbb már lelőttem a poént, nálam a zöld csoda lett az abszolút befutó.

dsc02139.JPG

dsc02141.JPG

Összességében tehát egy rendkívül pozitív élménnyel gazdagodtam, a Japanika kínálatában pedig egészen biztos, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Nem kell megijedni, a sushin kívül rengeteg érdekesség helyet kapott a kínálatban, illetve sushi fronton is egészen elvadult összeállítások közül lehet szemezgetni és még az is egészen biztos, hogy elégedetten fog csettinteni, aki mondjuk nem kifejezetten számít rajongónak. Aki egy igazán különleges ázsiai ízorgiát szeretne átélni kellemes hangulatban és környezetben, mindenképpen ajánlott tennie itt egy próbát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9312398659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsocek 2017.04.06. 00:15:18

Borzasztó pozitív ???? Ilyet még a futball meccsek kommentátoraitól is rossz hallani. A borzasztó a magyar nyelvben negatív jelző, ezt illene tudni még egy reklámcikket író bértollnoknak is. Amúgy mennyit fizettél (volna, ha nem az étterem vendége vagy)?

balfaszcsaszar 2017.04.06. 08:03:40

Megnéztem a menüt. Nem túl japán. A japán konyha nem csak sushi és miso úh részemről tuti h kihagyós.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2017.04.06. 11:49:31

@balfaszcsaszar: Azért más is van az étlapon, az általad említetteken kívül, illetve szerintem a Japanika sehol sem állítja, hogy kizárólag autentikus Japán ételekkel várnák a vendégeket. Számomra az érdekes újítások és keveredések miatt izgalmas a hely, de persze szíved joga, hogy hova mész enni. ;)

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2017.04.06. 11:54:58

@zsocek: Kommented lényegi részével még egyet is értenék, és meg is fogadom a jövőben, a stílus ellenben hagy némi kivetnivalót maga után. Egyrészt nem kötelező a cikkeimet olvasni, másrészt ha olvasnád, tudnád, mekkora butaságokat beszélsz, azaz írsz, még mielőtt ebbe is belekötnél. Persze tudom, hogy szólásszabadság van, meg sok a ráérő ember a gép előtt ülve, de errefelé nem nagyon szeretjük a hozzád hasonló trollokat, ellenben az építő jellegű kritikát és normális hangnemet mindig is szeretni fogjuk. Az étlap árakkal együtt fent van a Japanika weboldalán, számold ki a végösszeget, ha már egyszer ilyen okos vagy. Na szevasz.

balfaszcsaszar 2017.04.06. 12:08:15

@Csabi Konyhája: megnéztem az étlapot ahogy thai fogàsok vannak még az àtértelmezett japàn dolgokon kívül. A japàn vonulat az étlap alapjàn egyértelmüen marketing. Köszi az összefoglalót, tuti h nem megyek hozzàjuk.
süti beállítások módosítása