Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

SZOLJANKA - az orosz mindent bele leves

Iszonyatosan sűrű, elképesztő ízvilág

2018. április 14. - Csabi Konyhája

Az ukrán gasztronómia egyik csodájához, a borscs leveshez már volt szerencsém egy barátom főztjének köszönhetően, a közeljövőben én is tervezem, hogy elkészítem majd a magam kis verzióját, de még előtte úgy döntöttem, hogy egy másik nemzeti hírességet, az orosz szoljankát főzöm meg, ami már jó ideje tervbe volt véve. Mint a legtöbb esetben, itt is egészen biztos, hogy millió verzió létezik, illetve ezzel a levessel kapcsolatban pont az a lényeg, hogy kb. minden belekerülhet, bár megmondom őszintén az előkészületek közben még én magam se tudtam pontosan, hogy vajon mi fog kisülni ebből az őrült kavalkádból.

dsc04928.JPG

Kezdésként jó szokás szerint 10dkg kockázott szalonnát zsírjára pirítottam (5 perc), majd erre dobtam rá az apróra kockázott lilahagymát (25dkg) és vöröshagymát (28dkg), sóztam, borsoztam és 10 percen keresztül serényen kevergettem. Ekkor került a lábasba a kockákra vágott sertés lapocka (70dkg) és tarja (30dkg) is, de igazság szerint a húsok típusát nyugodtan lehet ízlés szerint variálni. Öt percen keresztül magas hőfokon hagyva fehéredésig pirítottam a husikat, végül ismételten sóztam, borsoztam, meghintettem 1tk füstölt cayenne-nel és 4tk őrölt édes pirospaprikával, valamint 4 duci gerezd reszelt fokhagyma, 1 csokor apróra vágott friss petrezselyemzöld és 1 csokor szintén friss kapor összekötözött formában is hozzáadásra került. Felöntöttem 1L vízzel és félkészre főztem a húsokat, ami nálam 25 perc volt.

dsc04911.JPG

dsc04913.JPG

Ekkor jött a teljes sokallás a további hozzávalók adagolásával: 25dkg házi vastagkolbász, 0.5kg sárgarépa, 28dkg csiperkegomba, 15dkg csemegeuborka, 30dkg savanyú káposzta és 20dkg fagyasztott zöldborsó. A szeletelés ízlés dolga, én többnyire a félbevágott karikák híve vagyok, illetve a káposztát is kicsit megvagdostam és kinyomkodtam a levét előtte. 3L vízzel öntöttem fel, beledobtam még 5 babérlevelet, 3 szelet citromot, majd közepes lángon, időnként megkeverve 1 órán keresztül rotyogtattam.

dsc04915.JPG

Nehéz szavakat találni a levesre, hiszen egy igazán tömény ízorgia az egész, szinte minden egyes kanállal valamilyen más ízélmény éri az embert. Az biztos, hogy alapvetően finoman csípős, kellemesen pikáns és kacéran savanykás az egész. A húsok meseszerűen vajpuhára főttek és az egésznek van egy kis székelykáposzta érzete, amit tovább lehet erősíteni némi tejföl hozzáadásával. Igencsak brutális mennyiség készült, erre érdemes felkészülnie annak, aki betartja az általam használt mennyiségeket, de én megvallom őszintén, még 4 nap után sem untam meg, óriási rajongója lettem ennek a sűrű, gazdag ízbombának, ami némi friss kenyér társaságában természetesen egytálételnek is kiválóan megfelel! (kb. 13 adag)

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6213831592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.04.15. 18:45:05

Nem éppen egy tavaszi recept, de biztosan finom.

Cormorant 2018.04.16. 16:55:26

A borscs nem az orosz, hanem az ukrán gasztronómia egyik csodája.
Ne tévesszen meg, hogy minden normális orosz étteremben kapható, de ezt még az oroszok is tudják és elismerik :)

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2018.04.16. 19:48:13

@Cormorant: óóóó, ezer bocsánat, teljesen igazad van, köszönöm a helyreigazítást! ;)

nyisztor 2018.04.16. 21:20:11

Jobb orosz szakácskönyvekben van borscs, ukrán borscs, lengyel, esetleg litván is. Kóser is, tekintettel a nagylétszámú és jóétvágyú zsidó közösségre a térségben. A keleteurópai szlávságot hamarabb egyesítette cékla vöröse, mint a sarló-kalapács. De persze minden valamirevaló főzőember kialakítja a saját variánsát.

nyisztor 2018.04.16. 21:41:23

Az orosz közbeszédben a "szbornaja szoljánka" kifejezést a magyar "vegyes felvágott"-tal fordítanám. Ennek a szempontnak a leves tökéletesen megfelel. A szalonna (gondolom, füstölt) alkalmazása szittya karaktert (ő a székelykáposzta) adhatott a bizton így is igen finom terméknek. Én olajon készült variánsokkal találkoztam, kolbász helyett virslivel, (általam nem kedvelt) korianderrel fűszerezve. Az olajbogyó elengedhetetlen.
Ha én főzöm, se a borscs, se a szoljánka nem leves, hanem combos egytálétel. Rozskenyérrel, csípős mustárral. Vodkával, sörrel, kvásszal (abból is van céklás, főznek borscsot is belőle).
A tied, ahogy nézem, egy nehéz vörösborral is elbírna.
Így utólag is - egészségedre!

motoroskonyhaja 2018.04.16. 23:06:10

Sertéshús, szalonna, petrezselyem, fűszerpaprika, kolbász, savanyúkáposzta, zöldborsó, gomba.... soroljam még? Biztos, hogy Te orosz Szoljankát főztél? Szerintem nem ;) A sertést még talán meg is érteném, de a többit... Kapribogyó? Krumpli? Hal? Paradicsom? Csirkealaplé vagy csirkehúsleves? Ezek hol vannak? Na mindegy. Ez egy ukrán változatféle (ilyet is ettem már többször), az orosz Szoljanka viszont teljesen más. Könnyedebb. Pikánsabb. Gazdagabb. (Amúgy van orosz Borscs is, az hús nélkül készül és főtt tojással tálalják), míg az ukránt többféle hússal). A családom ukrán-orosz, ettem már jó pár helyen Szoljankát és Borscsot is az előbbi országokban rokonlátogatások alkalmával és éttermekben is ;) Ez a recept nekem valami gezemice dolognak hat. Ne haragudj meg érte. Ha itthon szeretnél egy normális Szoljankát enni menj el Pesten a Komédiás kávéház és étterembe. Ott pl. elég jó Szoljankát adnak, utána pedig megismerheted az itthon kapható legjobb pelmenyit is ;)

Attilajukkaja 2018.04.17. 17:34:03

@motoroskonyhaja:
Hú, ránéztem ennek a Komédiás kávéháznak az étlapjára, és nagyon izgalmasnak tűnik. Köszi a tippet!
Csak az a bárzongorista ne lenne este 7-től, ... de majd estebédre megyünk. :o)

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2018.04.18. 18:06:53

@nyisztor: haha, köszi a tényleg érdekes hozzászólásokat! :) hát azért az enyém is megállta a helyét egytálételként, bár mondjuk nálam majdnem minden "leves" ilyen, jó sűrű és kiadós.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2018.04.18. 18:09:51

@motoroskonyhaja: köszi szépen neked is az érdekességekben gazdag hozzászólást! ;) semmi gond, én még csak ismerkedek az orosz/ukrán konyhával, rá is kerestem azóta több receptre és valahol azért szerintem ez a leves is olyan, hogy ahány ház annyi szokás. Köszi szépen az étterem ajánlást is, mindenképp ki fogom próbálni majd egyszer!

motoroskonyhaja 2018.04.18. 20:11:01

@Attilajukkaja: Igen, az nagyon jó kis hely, a tulaj ukrán. Ott a Pelmenyi is az itthon elérhető jól ehető kategóriában van, ritka itthon az ilyen :) Illetve egész jó kis ételek is akadnak még :)

motoroskonyhaja 2018.04.18. 20:20:33

@Csabi Konyhája: Örülök, hogy ismerkedsz az orosz/ukrán konyhával, szerintem nagyon jó "lóra" tettél! ;) Az orosz konyha alapja a -kora- francia konyha, de rengeteg egészséges és kifinomult étel van ott, irgalmatlan gazdag ízvilággal. Az ukránok általában nagyon túltolják a dolgokat, az eredeti recepteket teletömik egy csomós húsfélével (anyósom -Ő ukrán- Szoljankája pl. 3 féle húsból áll alapból, bár ott sem marad el a kapribogyó és a krumpli sem a paradicsommal együtt az ételből). A Szoljankát nem tudom milyen netes portálokon nézted, de azt mondom nem érdemes mindmegette, meg nosalty és hasnonló ilyen helyeken keresgélned. Ha gondolod nagyon szívesen adok jó pár eredeti orosz linket, hogy ott hogyan is készül/készítik.
Abban teljesen egyetértünk, hogy ahány ház annyi szokás, de azért elég szűk keretek között mozog a dolog, tehát nem egy mindent bele leves, pont a légiessége, könnyedsége ad neki karaktert. Nézz rá egy Scsí receptre, ott is többféle variáció van, de meghatározott keretek között :)
Ha bármiben tudok segíteni orosz/ukrán kaja fronton jelezd, és szívesen válaszolok!
Szép estét!

Attilajukkaja 2019.03.21. 15:10:39

@motoroskonyhaja:
Köszönöm a bátorító hozzászólást! :o)
Off
Úgy hallottam, hogy az éttermek azért alkalmaznak hangos zenét, mert egy idő után szeretnék, ha elmennének a vendégek. Ezt egy olyan alkalommal éltem át, amikor egy nagy társasággal ünnepeltünk a kollégáimmal. Ilyenkor az ember hajlamos tovább az asztalnál maradni, trécselni az általánosnál. Ekkor olyan hangosan kezdtek el zenélni, hogy egymás hangját sem hallottuk. Nem volt kérdéses, azonnal távoztunk.
De ha kettesben vacsizok a párommal, akkor sem díjazom a tolakodó zenét. Ilyen étterembe nem megyek.
süti beállítások módosítása