Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Május közepén nyit Magyarország első deep dish pizzériája!

A pizza úgy néz ki, mint egy óriási pite, és a feltéteket is fordítva rétegzik a tésztára

2018. április 25. - Csabi Konyhája

Május közepén megnyitja kapuit az I 55, Magyarország első amerikai étterme, ahol eredeti recept alapján készül majd a Chicago Deep Dish Pizza. Az étel jellegzetessége, hogy nem a megszokott formát hozza, hanem már-már olyan vastag, mint egy pite, a tésztája ennek ellenére vékony és könnyű. A vastagságát annak a magas peremű acél serpenyőnek (innen a 'deep dish' elnevezés) köszönheti, melyben a pizzát sütik: ennek a falára kanyarítják fel a tésztát és ebbe pakolják, mint egy tálba jó gazdagon a feltéteket.

1.jpg

Vastagsága miatt a hagyományos társánál hosszabb ideig kell sütni, a "megszokott elrendezéssel" ez idő alatt pedig a sajt és az egyéb feltétek megégnek. Ezért van, hogy a Chicago-stílus a feltéteket fordított sorrendben, úgymond fejjel lefelé pakolja egymásra: a tésztát gazdagon teríti be a - jellemzően - mozzarella sajt, erre fekszenek a kiváló minőségű húsok, majd a friss zöldségek, az egészet pedig napérlelte paradicsomból készült fűszeres szósz borítja be. Időnként lágy parmezán szórás kerül a felső rétegre, ami csavar még egyet a teljes ízhatáson. 

A chicagói mesterektől ellesett fogásokat gondosan elegyítve a múlt évszázad elejére visszanyúló hagyományok tiszteletével, május közepétől, egész pontosan 21-től már Budapesten is ehetünk Chicago-stílusú pizzát. Az eredeti receptet Kiss Péter és Dávid, a Budapest Barbecue Company és a Budapest Burger Company tulajdonosai hozták el egyenesen Chicago-ból, ahol az összes kiemelkedő deep dish pizzériát meglátogatták. A pizzatészta mellett rendkívül nagy hangsúlyt kapnak majd az alapanyagok, melyeket itthon is gondosan válogatják; az elengedhetetlen mozzarella sajt például egyenesen Szicíliából érkezik majd a tökéletes ízhatás elérése érdekében. 

Május közepén nyílik tehát az I 55 American Bar & Restaurant a Bajcsy-Zsilinszky és az Alkotmány út sarkán, ahol itthon elsőként lehet majd megkóstolni a chicagói olaszok büszkeségét, a deep dish pizzát.  És hogy miért lett I 55 az étterem neve? A névválasztással a tulajdonosok Amerika iránti rajongásukat és egyben gasztronómiai sokszínűségüket fejezik ki. Ezért esett a választás az I 55-re, ami az Interstate 55 autópályát jelöli - ez az út köti össze Chicago-t New Orleans-szal, így szelve keresztül az államokat. Chicago a deep dish pizza városa, St. Louis és Memphis több legendás barbecue étterem otthona, és a jó burger mára szinte Amerika jelképévé vált. Ezek az ételek pedig mind megtalálhatóak lesznek az I 55 étlapján.

img_9659.JPG

Na ez már igen! Kellően extrém és beteg elgondolás ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődésemet és kíváncsian várom, hogy milyen is ez a deep dish cucc a valóságban!

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3913858888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2018.04.25. 13:27:49

"A pizza úgy néz ki, mint egy óriási pite"
Akkor mi a bánatnak kell pizzának nevezni az ilyet. :D Ennyi erővel a töki pompos is pizza ... :)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2018.04.25. 16:44:11

Anyósom szokott ilyen "moslékos" "pizzát" készíteni. Pörköltes kenyér, mondjuk inkább így.

bandigyerek 2018.04.25. 17:27:05

@Antilles: Egy ortodox talján pizzazabáló a világ pizzáinak a 95%-ára ugyanezt mondja. Kár ezen rugózni.

Vödör1 2018.04.25. 18:26:04

promó ottót hallhattuk

Attilajukkaja 2018.04.25. 19:17:50

Egyszer Chicagóban megkóstoltam ezt a fajta pizzát. Ráadásul másfél órát kellett várni, hogy bejussunk a leghíresebb ottani pizzázóba. Nagyon rossz volt!
Soha többé deep dish pizza!!!!!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.04.25. 19:43:04

Pizza, nem pizza, az elgondolás kiváló. Úgy néz ki, ahogy. A végén a paradicsomszószzal való feltöltés egészen moslékosan néz ki, de tojni rá!
A feljebb említett moslékos pizza, meg pörköltes kenyér jól érzékelteti a benne rejlő csapdát.
Alapvetően ez egy irtó drága étel, abban a tekintetben, hogy tele kell nyomni sajttal (esetünkben szíciliai mozzarellával), meg hússal, hentesáruval. Viszont jó el lehet benne dugni lejárt vackokat, maradék pörköltet, levakart rántott húst - még le se kell vakarni. Ebből a szempontból pont olyan, mint a hortobágyi palacsinta. Felveszi a mosogatórongyot, lábtörlőt is, ha jó fűszeres.
Egyébként sok sikert a helyhez! Reméljük nem jut a hortobágyi palacsinta sorsára az étel.
Már csináltam én is, elsőre jól el is áztattam. Másodikra már egész jó lett. suburbankitchen.blog.hu/2017/10/23/pizza_chicagoi_modra

Attilajukkaja 2018.04.25. 21:20:17

@Gyalogrépa:
"Felveszi a mosogatórongyot, lábtörlőt is, ha jó fűszeres."
Ezen jót mulattam! :o)))

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2018.04.25. 22:53:19

Nem szeretem ezt a klisét, de ezen kommentek alapján és úgy nagy általánosságban is elmondható, hogy Magyarország sok mindenen kívül 10millió pizzaszakértő hazája is. :)))) Én nem tartom magam se über nagy rajongónak, se nagy szakértőnek, de azt már észrevettem, hogy ha vastag az a baj, ha vékony az a baj, ha sok a feltét az a baj, ha kevés a feltét az a baj, ha túl különleges az a baj, ha száraz az a baj, ha szaftos az a baj, ha túl olcsó az a baj, ha túl drága az a baj, és most ez is baj. :))) Komolyan nevetek. Én még eddig nem ismertem ezt a fajta pizzát (mert miért ne lehetne ez is pizza??? mert ugye a magyaros kajákból is mindenből csak EGY AZ IGAZ ISTEN ugye???) Engem az ég világon semmi érdek nem fűz ehhez az egészhez, meg fogom kóstolni, ha szar, megírom azt is, aki ismeri az oldalt, tudja jól, de engem komolyan felcsigázott és kíváncsi vagyok, ahogy írtam is a cikk végén, hogy vajon a valóságban mit tud ez a cucc. A többi meg felesleges rugózás. Na pacsi.

Attilajukkaja 2018.04.26. 10:07:11

@Csabi Konyhája:
"A többi meg felesleges rugózás. Na pacsi."
Én kérek elnézést, hogy többen is le mertük írni a véleményünket, tapasztalatainkat! A magam részéről utoljára tettem. Na pacsi!

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2018.04.27. 13:36:39

@Attilajukkaja: semmi gond. de itt nem az jött le, hogy vélemény/tapasztalatról lenne szó, persze tisztelet a kivételnek. "moslék, mosogatórongy, lábtörlő, maradék", stb. Tavaly a szóban forgó tulajdonosokkal csináltam anno egy közel 1 órás interjút a Budapest Barbecue Company kapcsán és nekem nem az jött le, hogy ők arra mennének rá, hogy szart adjanak az embereknek. Aki vette a fáradtságot és el is olvasta a cikkeket és nem csak egyből kommentelt, az ezzel tisztában is lehet. Az világos, hogy te leírtad a tapasztalatod, azzal nincs is baj, meg nem is neked szólt a reakcióm, ettől függetlenül lehet nem kell egy rossz élmény alapján leírni a műfajt, mert sok esetben én is több próbálkozás után találtam csak meg a nekem valót bizonyos ételekből.

Attilajukkaja 2018.04.27. 16:54:12

@Csabi Konyhája:
Köszönöm a választ. Jó lett volna, ha az előző kommentedet is ilyen higgadt hangulatban írtad volna le.

opking 2018.11.09. 17:36:33

Írtál erről végül tesztet? Nem találom. Érdekelne a véleményed.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2018.11.14. 20:52:56

@opking: nem. anno a nyitás előtt mentem volna ilyen sajtókóstolóra, amit eltoltak egy olyan időpontra, ami nekem nem volt jó. azóta már nem is lakok pesten, és igazából nem élvez prioritást a teszt, elég hosszú a lista amúgyis... ;) te tesztelted???