Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Alkoholos fagyi az idei nyár új őrülete!

Sörre bor egy kis whiskyvel, ginnel, koktélokkal. És ez még nem minden!

2018. július 20. - Csabi Konyhája

Borzasztó szkeptikus voltam az alapkoncepcióval kapcsolatban, valahogy nem éreztem azt először, hogy húúú ez lehet az új kedvencem. Bár nagy rajongója vagyok a műfaji keveredéseknek, itt valahogy sehogy se tudtam elképzelni, hogy működőképes lehet az alkohol és a fagyi egyesítése. Ebben valószínűleg az is közrejátszhatott, hogy pár évvel ezelőtt egy Főzdefeszten elfogyasztott zselésített pálinka elég durva élményként maradt meg az emlékezetemben, nem éppen pozitív értelemben. Jelen esetben viszont minőségi garanciát jelentett számomra Balogh Dani neve, akit még a W35-ös ténykedése idején ismertem meg, majd rajongva kísértem figyelemmel pályafutását a Revoluciónban megalkotott tex-mex csodákon át a palacsintába tekert pörköltig, most pedig itt a legújabb agyszüleménye, a nyelvtörőnek se rossz 18+ and Less. Egy hónappal a nyitás után az Akácfa utca felé vettem az irányt, ahol a Bp BARbq-val pontosan szemben találjuk ezt a nem mindennapi fagyizót!

dsc05392.JPG

Egyszerű, letisztult képet mutat a dekoráció, ugyanakkor szinte nincs ember akinek ne ragadna meg a tekintete az üzleten, illetve a kint díszelgő óriás molinókon. A fagyispult mögött szimpatikus, kedélyes fiatalember fogadott, bár Balogh Dani mesterrel érkeztem, ottlétem során azért figyeltem, hogy minden egyes betérő vendéget ugyanolyan laza profizmussal fogadott. A fagyis hűtőben jelenleg 16 tégely fér el egyszerre, de ennél nagyobb a választék, bár az igazat megvallva így is ember legyen a talpán, aki könnyűszerrel tud választani. Az alkoholos fagyikon kívül "mentes" ízkompozíciók is helyet kaptak a kínálatban, előbbit 10,5 Ft/g, utóbbit 7,5 Ft/g áron mérik, egy gombóc pedig kb. 40g, bár itt a gombóc annyira nem helytálló megfogalmazás annyira, mivel kenik a fagyit.

dsc05391.JPG

Kezdeti kételyeim az első kóstolásnál azonnal szertefoszlottak és azonnal gyermeki lelkesedésbe csapott át, mohón vetettem bele magam az elképesztő ízek buja kavalkádjába. Rosé fröccsel indítottam és egészen hihetetlen módon még némi szénsavasságot is éreztem, ízre pedig borozókat megszégyenítő csillagos ötös fröccsöt kaptam. A kissé lágyabb vonalon maradva egy szintén fantasztikus meggysörrel folytattam, majd az első instant kedvencemet az IPA sör képében avathattam. Az élményt szavakkal leírni lehetetlen, ezt tényleg ki kell próbálnia minden sörkedvelőnek! Ezen a vonalon maradva egy kesernyésebb, csokis ízvilágú Dark Beer remekkel zárult a jégsörözésem. Mindhárom műhöz a FIRST sörfőzde biztosítja a kiváló alapanyagot.

dsc05395.JPG

A Negro néven futó ouzo kólás lájtosabb finomság után a Famous Nuts lett hirtelen a második kedvencem, amiben a címadó whiskey mellet az erőteljes mogyoró íz az uralkodó, mindez pedig egy rendkívüli selymességgel megspékelve. Az Aperol Spritz grapefruitos ízvilágával kissé kesernyésebb, üde hatású, majd a következő nagy sokkot a két gines összeállítás okozta számomra. A Summer Flavour uborkás sprite-os őrülete egy jeges ubisalira emlékeztetett, de nálam a Secret Garden talált be jobban, amiben a petrezselyem és a rózsabors is rendkívül intenzívvé teszi az ízvilágot és itt a gint is jobban kiéreztem. Van egyfajta elborult húsleves érzete az egésznek, vagy mintha fagyos fehérrépát rágcsálnék, engem teljesen elvarázsolt. Itt gyorsan ki is emelném az ötletgazda Bar Pharma közeli egységét, hiszen az ő koktéljuk alapján született meg ez az egészen hihetetlen fagylalt csoda.

dsc05393.JPG

Nagyjából félúton járhattam még csak és teljesen úrrá lett rajtam a rajongás és a katarzis, kíváncsian vártam, vajon mi minden várhat még rám? A sárgadinnyés daiquiri egy csajosabb ízvilág Bacardi alappal és egy szinte kézzelfogható intenzitású dinnye ízzel, mintha tényleg magába a gyümölcsbe haraptam volna. A Jack Daniels, étcsoki és chili triója már papíron is nyerő kompozíció, így különösebben nem lepett meg, hogy a valóságban is nagyon erős képet mutat. Uralkodó csoki íz, finom whiskey felhangok egy leheletnyi chilis utózöngével. Egyszerűen mestermű! Végül elérkeztünk az általam leginkább félve várt pálinka szekcióhoz. Legnagyobb meglepetésemre a barackpálinka azonnal kedvencem lett, a selymességén nagyon meglepődtem, ehhez képest a körtepálinka valamivel karcosabb, markánsabb. Mindkettő alkotás Rézangyal pálinkán alapszik.

dsc05398.JPG

A Bloody Mary lehetne bátrabb ízvilágú több fűszerrel, több Tabascoval, de amúgy meg ha azt nézzük, hogy a teljes kínálatból csupán 1-2-nél éreztem azt, hogy valami lehetne kicsit másmilyen, eléggé erős az összkép. Az almacider is kicsit szolidabb ízvilágú, de amúgy tök rendben volt, a szőkecsoki néven futó Jameson whiskey és csoki párosítása pedig egy újabb selymes jégkrém csoda. Koktél fronton a Mojito és a Pina Colada is egy az egyben hozza a már jól ismert ízvilágot, a nagy kóstoló maratont pedig egy jó Unicummal zártam, ami megint csak eléggé meglepetésszerűen egyáltalán nem volt tolakodó, teljesen kellemes nyalnivalónak bizonyult. Ez pedig összességében elmondható az összes fagyiról, egészen elképesztő módon sikerült úgy megragadni az összes alkoholos italnak a jellegzetes jegyeit, hogy közben egy roppant kellemes desszert élményt okozzon a nyalogatás. Én végül a négy kedvencemből kértem egy kis pohárral, és egyáltalán nem éreztem se azt, hogy már összeragad a szám, se azt, hogy unom már. Pedig én velem szökőévente egyszer fordul elő, hogy egyszerre két gombóc fagyinál többet meg tudjak enni. Árak tekintetében nem szálltak el a srácok, pedig hát a bulinegyedben járunk ugye és bizony igencsak minőségi alapanyagokból készülnek ezek a finomságok. A berúgáshoz nagyjából 2kg fagyit kéne elfogyasztani haha, de azért a vezetés nem ajánlott már egy ilyen fagyizás után. A fagylaltok egyébként Encsen készülnek Péderi László nagymester kezei alatt és nálam azonnal a legjobbak közé került, hiszen ízre, állagra és kinézetre is abszolút hibátlan mű mindegyik, egytől egyig.

img_8409.JPG

Tervekből, ötletekből pedig nincs hiány. Ugyan már ezzel a nem mindennapi kínálattal is el lehetne pörögni még jó darabig de egészen biztosan fognak érkezni az újabb és újabb fagylalt csodák mellett a legelvadultabb amerikai palacsinta kompozíciók is. Én őszintén rajongva örülök, hogy lett egy ilyen hely idehaza és csak a legjobbakat tudom kívánni, hosszú kígyózó sorokkal, a kedves olvasókat pedig egy mielőbbi kóstolásra bátorítok, hiszen itt aztán egész biztosan mindenki megtalálja az ő ízlésének leginkább megfelelő finomságot.

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8614121087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása