Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Egészséges és nagyon zöld, extrém ízvilágú krémleves

Van benne kelkáposzta, spenót, barna rizs és csicseriborsó is

2019. május 24. - Csabi Konyhája

Az utóbbi idők mostoha időjárása jó alapot biztosított valami jó kis ütős krémleveshez, ami a testet és lelket egyaránt megmelengeti. Ezúttal egy igen extrém egyveleget sikerült összehoznom, a végeredménnyel kapcsolatban pedig én magam se voltam teljes biztos előzetesen, hogy milyen is lesz, de mint minden egyes kísérletezgetősebb receptnél, úgy jelen esetben is bíztam a legjobbakban, haha. A végeredmény pedig ha képek alapján ránézésre talán nem is oly csábító, de ízre határozottan egy baromi ütős és egyedi ízbomba lett!

dsc06927.JPG

Első lépésként némi felhevített olajon 10 percig kevergettem 330g apróra vágott vöröshagymát és egy szál újhagymát, amit sóztam és borsoztam közben, valamint már az elején meghintettem 1tk koriandermaggal. A művelet végén még 1-2 perc extra kavargatás következett 2 duci gerezd reszelt fokhagyma hozzáadását követően. Ekkor felöntöttem 7dl vízzel és 60g barna rizs is a lábasba került. A forrást követően csökkentett hőfokon fedő alatt, néha megkeverve 20 percnyi rotyogtatás következett. 50dkg kelkáposztát kisebb darabokra tépkedve dobtam a lábasba és további 10 perc rotyogás következett lefedve a lábast, néha megkeverve annak tartalmát. Ez idő alatt szépen összeesett a kelkáposzta, és ekkor csatlakozott 23dkg friss spenótlevél is a leveshez. Megszórtam 1tk füstölt cayenne-nel, újrasóztam, valamint felöntöttem 1 literrel a múltkori csülök főzőlevéből, amit persze bármilyen alaplével, de akár sima vízzel is lehet helyettesíteni. A forrást követően 5 perc elteltével pedig félre is húztam a levest és jöhetett a pürésítés egy botmixer segítségével. Amikor már szép egyenletes állagú lett a végeredmény, belefacsartam még egy egész citrom levét (4cl) és készen is voltam.  

Tálalásnál először csak konzerv csicseriborsóval gazdagítottam a levest, de aztán még Valio Forte olasz típusú félzsíros keménysajt pelyhekkel vadítottam tovább a már amúgy is igen extravagáns végeredményt. Mert hát a leves íze nagyon vadállat lett, igazi különlegesség, ami a cayenne-től kellemesen csípős lett, és a koriander-citrom kettőse is nagyon kellemes plusz felhangot adott a leveshez. Korábban sosem használtam csicseriborsót levesbetétként, de az szinte biztos, hogy nem ez volt az utolsó. Engem olyan szinten elvarázsolt, hogy arra szavak nincsenek. A sajt pedig ugye minden krémlevesnél egy garantált plusz pont. Nem éppen hétköznapi, igen extrém ízvilágú leveske született, amit csak ajánlani tudok vállalkozó szelleműeknek, egy próbát mindenképp megér! (6 adag) 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6814852514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása