Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Krémesen lágy, pikáns, darált húsos rakott brokkoli

Sok sajttal és szerecsendióval az igazi!

2019. szeptember 08. - Csabi Konyhája

A különböző rakott ételek örök nagy kedvenceim közé tartoznak és már számtalanszor alkottam ebben a műfajban, ami számomra egy abszolút megunhatatlan és végtelenségig variálható ételcsoport és én magam is meglepődtem a blogon való keresgélés közepette, hogy brokkolival még nem dolgoztam ebben a formában, így aztán elérkezett az idő, hogy ez is megtörténjen végre!

dsc07302.JPG

Ahogy az lenni szokott, 30dkg kockázott, füstölt kolozsvári szalonna pirításával kezdődött a művelet (kb. 5-6 perc), majd jöhetett az apróra kockázott vöröshagyma (45dkg) dinsztelése, amit közben sóztam és frissen őrölt tarkaborssal fűszereztem. Sűrű kevergetés mellett, 10 perc elteltével 4 gerezd reszelt fokhagyma, 1-1tk édes őrölt pirospaprika, cayenne és gyömbér is a hagymás alapba került, majd 1-2 perccel később a darált hús is a lábasban landolt. 60dkg sertés lapockát használtam, de ez persze ízlés szerint variálható. 10 percnyi aktív kevergetés, kavargatás után 2 apróra kockázott paradicsom (26dkg) is csatlakozott a lábas tartalmához, ismét sóztam, borsoztam, némi szerecsendiót is reszeltem rá és időnként megkavarva, újabb 10 perc elteltével pedig 200ml tejszín (10%) és egy 100g-os kiszerelésű tömlős sajt is az alapot gazdagította. A forrástól számított 1-2 perccel később végül a 60dkg (fagyasztott) brokkoli is hozzáadásra került és 10 perc rotyogás, keverés-kavarás után el is készült ez a mennyei alap, amit a közben kifőzött 500g fusili tésztával jó alaposan összeforgattam, sóztam és némi szerecsendiót is reszeltem még rá. A brokkolit egyébként miután megfőtt ízlés szerint érdemes kisebb darabokra vágni, ha van kedvünk bíbelődni vele.

Kivajazott/olajozott tepsibe öntöttem ezt a tésztás keveretet, majd szépen beborítottam 35dkg trappista sajttal és még némi szerecsendiót reszeltem rá, összesen kb. 3/4 szerecsendiót reszeltem el a főzés során. :) Előmelegített sütőben max hőfokon fél óra alatt gyönyörű aranybarnára sült a sajt, majd 20 percnyi pihentetés után neki is álltam a szeletelésnek. Nem csak borzasztó jól nézett ki a végeredmény de rettentő finom is lett. Rendkívül kellemes, krémes állag és finoman csípős, különleges ízvilág teszi ellenállhatatlanná ezt a rakott tésztacsodát. (6 adag)

dsc07301_1.JPG

dsc07307.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9215050452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2019.09.09. 23:34:41

Ijesztő vagy. 60 dkg brokkolihoz 45 dkg hagyma, négy gerezd fokhagyma, fél kiló tészta, 60 dkg hús, és te ezt rakott brokkolinak nevezed? Itt a brokkoli már statiszta szerepet sem kapott. Érzékelted egyáltalán, hogy brokkolit eszel? Nem hiszem. Ez nálam úgy néz ki, hogy egy réteg brokkoli, rá egy vékony réteg fehér, és sárgarépa szelet dekornak, aztán megint brokkoli . Tejföl tojással kikeverve, ráöntöm, sajt a tetejére, megsütöm. de ez a brokkoliról szól. A só bors, szerecsendió rendben, nem nyomja el a zöldség ízét. Ez ugyanaz, mint mikor padlizsánkrém receptek jönnek majonézzel, fokhagymával, akármivel összekeverve. Csak azt nem értem, hogy aki nem szereti a padlizsán ízét, az miért veszi meg. A natúr padlizsán szeletnek elég a só, bors. Ugyanez az avokádóval. Na, mindegy.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2019.09.11. 08:59:11

@élhetetlen: nálam ez nem ijesztő, hanem standard arányok, adagok. sose értettem az olyan recepteket, hogy "fél fej hagyma", 5dkg sajt vagy éppen szalonna, 20dkg tészta,csipetnyi fűszer, stb. Számomra ezek értelmezhetetlen és nevetséges dolgok. Főleg hogy amiket én főzök azok nem zóna adagok, de jelzem is a receptek végén minden esetben. Nálam minden főzés egy öklömnyi hagymával indul, ami jelen esetben 45dkg, de nincs ezzel semmi baj. Mivel megadom a kellő időt neki, amit sokan elfelejtenek. Mivel a másik, amit nem szoktam érteni: "1-2 percig pirítom a hagymát...." a hagymának IDŐT KELL hagyni, nem szabad elsietni, és így teljesen beleolvad az elkészült ételbe. Jelen esetben pl a darált hús majdhogynem eltűnt, vagy legalábbis se zavarónak se uralkodónak nem nevezném, de nálam amúgy is áll az 1:1 - tészta:hús arány, aztán jelene esetben itt van még 60 dkg (!) brokkoli is, ami nem kevés és igen, összességében a sajt és a brokkoli az uralkodó, amihez a tészta - nem is értem a fél kg tésztát miért emelted ki, persze vannak receptek amik egy maroknyi tésztával csinálnák ezt is :)))) - jó kis testet ad. persze ízlések és pofonok, kinek mi, nálam ez az elvadult stílus a nyerő, ami egyébként hidd el, lehet csak első olvasatra olyan ijesztő ;)

élhetetlen 2019.09.11. 16:31:04

@Csabi Konyhája: Bocs, ez félig vicc volt. Tudod, mint a diós tészta és a tésztás dió! Nem a mennyiség, hanem az arányok volt ijesztő számomra. “60 dkg (!) brokkoli is, ami nem kevés”, és (most összeadtam) 230 dkg egyéb áru, pedig a paradicsomot hozzá sem adtam. Ezért írtam, hogy itt a brokkoli már statiszta szerepet sem kapott.Ne haragudj!!!

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2019.09.12. 10:56:37

@élhetetlen: ja neeeeem nem, semmi gond, és egyébként valahol igazad is van, de azért azt tudod te is jól hogy azért nem minden "árunál" állja meg a helyét a dekára számolás, mert mire elkészül, addigra eltűnik, minimum felére összesül/összeesik, stb... meg nyilván én se vagyok tévedhetetlen, lehet elbírt volna több brokkolit, most így sikerült, és nem tűnt brokkolihiányosnak a végeredmény még így se. ;) pacsi!
süti beállítások módosítása