Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Currys-kapros tőkehalfilé

A halhoz készített mártás nem csak bitang erős, de eszméletlenül finom is

2020. február 18. - Csabi Konyhája

Akciós alaszkai tőkehalfilébe botlottam a boltban, amit persze azonnal muszáj volt a kosárba tennem és már gondolkoztam is, vajon mit kéne ebből csinálni. Hamar szöget ütött a fejemben a gondolat, hogy valami jó kis ütős mártás és egy zöldséges rizses köret társaságában lesz a legjobb dolga ennek a halacskának. Először gondolkoztam azon, hogy a halat beleszeljem-e a mártásba és egyben készítsem el, de végül a külön sütés mellett döntöttem.

dsc08086.JPG

Első lépésként elkészítettem a mártást, amihez némi felhevített zsiradékon előbb egy fej apróra vágott vöröshagymát és egy szép nagy szál felkarikázott újhagymát 10 perces hőkezelésnek tettem ki, miközben sóztam, borsoztam és aktívan kavargattam. A jelzett idő letelte után 4 gerezd reszelt fokhagymával kevergettem még 1-2 percig majd jöhetett a nagy fűszersokk! 1-1 ek szárított kapor és őrölt római kömény, 1-1 csapott teáskanálnyi cayenne és őrölt szerecsendió hozzáadását követően 1-2 percig kevergettem-kavargattam ezt a mennyei fűszeres alapot. Ezután előbb 2ek mustárt hozzákevertem még majd felöntöttem 2dl tejszínnel és ekkor megszórtam 1-1tk őrölt szárított kaporral, valamint kurkumával és curryvel. Kb. 5 perc rotyogtatást követően kissé sűrűnek ítéltem meg a matériát, így felöntöttem 1dl tejjel és egy rottyanást követően félre is húztam az edényt és a hal sütésének estem neki. 

dsc08081.JPG

dsc08083.JPG

Sóztam, borsoztam és az eredeti terv szerint 3-3 percig sütöttem volna a a fagyásból felengedett halszeletek mindkét oldalát, viszont olyan szinten szétestek, hogy egy baromi nagy káosz lett az egészből. Nem estem olyan nagy kétségbe és végül nem vacakoltam, belekevertem a currys mártásomba, azért vigyázva, hogy valamelyest maradjanak nagyobb haldarabkák is, ne egy nagy massza legyen az egész. Jelzem ez félig-meddig sikerült csak.
Közben a megfőtt rizshez hozzákevertem a megpárolt ázsiai zöldségkeveréket is, majd tálalásnál erre a rizses mixre szedtem rá a halas cuccot. Bár az eredeti elképzeléshez képest eléggé más képet mutatott a végeredmény, azért az ízvilágra legalább semmi panasz nem lehetett. Iszonyatosan brutális lett a szósz, igen magas erőfaktorral, miközben mégis szépen ki lehetett érezni az ízeket, a kaporral a legfőbb szerepben. Egy igazán ütős ízvilágú halas finomság született, kissé szétesett főszereplővel. (4 adag)  

dsc08090.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6915479582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása