Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Világbajnok tex-mex fogások Gyula belvárosában

Frissen készített jalapeno poppers és egyedi ízvilágú chimichanga összeállítások is a kínálatot erősítik

2020. október 26. - Csabi Konyhája

Idén májusban ismerkedtem meg a gyulai Mexicali Burritruck névre keresztelt vidám színekben pompázó és ellenállhatatlanul finom tex-mex finomságokat kínáló kis kocsival. A Vágréti házaspár által megálmodott és megvalósított ételeket ebben a régióban abszolút hiánypótlónak lehet nevezni, a magas minőségért és a mindent átható maximalizmusért pedig egyértelműen jár a kalapemelés. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtam akkor és élményeimről egy igencsak lelkes cikk formájában meg is emlékeztem. Már akkor szó volt egy beülős hely nyitásáról, amit a kialakult vírushelyzet nyilván jócskán lelassított, de végül augusztusban, a fürdőváros központjában megnyitotta kapuit a Mexicali Burrito Bár! Némi fáziskéséssel, de végül nekem is sikerült ellátogatnom, hogy megkóstoljam az újdonságokat, miközben Gyurival alaposan kiveséztük az eltelt időszakot és a további tervekről is ejtett pár szót...

01-horz-vert.jpg

A Világóránál található a Mexicali beülős egysége, amihez egy egyelőre viszonylag kisebb befogadóképességgel rendelkező kis terasz is társul, ez a tervek szerint jövő nyárra minimum duplájára fog bővülni. A belső kialakítás abszolút parádés, a már busznál megismert vidám, erőteljes színek és szerethetően eklektikus formák fogadnak, miközben kellemes muzsikaszó duruzsol a háttérben. A pult mögött tevékenykedő kétfős személyzet is vidámságot sugároz, segítőkészek, kommunikatívak és jól láthatóan szívvel-lélekkel teszik a dolgukat. Megmondom őszintén, kicsit izgultam a teszt miatt, mivel én nagy jalapeno poppers rajongó vagyok és mindeddig összesen kettő igazán jó élményem volt (legutoljára 3 évvel ezelőtt), ami nem véletlen, hiszen amilyen egyszerűnek tűnik a dolog, legalább olyan komoly odafigyelést kíván és bizony elég pepecselős meló. Kezdjük azzal, hogy itt a frissességen van a hangsúly, nem véletlenül van kihangsúlyozva, hogy korlátozott számban kapható, hiszen bizony ezt minden nap nyitás előtt frissen kell töltögetni, ha pedig elfogy, akkor elfogy. Volt már szerencsém különböző mirelit csodákhoz, inkább zárjuk is itt le a dolgot rögtön. Ellenben jelen esetben az egész lelkét, a megyei szinten már kult státusznak örvendő Kígyóscsilis Bánfi Krisztiánnak köszönhető egészen kiváló ízű és állagú savanyított jalapeno adja, amitől nem kell félni, nem túlzottan erős, pont optimális, inkább a savanykásság dominál a kellemes csípősség mellett. A bele töltött sajt tökéletes állagúra olvadt és ízében is remek. A mindezt keretbe foglaló bunda pedig megint csak egy hibátlan alkotás, a panírhoz némi tortilla chips morzsalék is hozzákeverésre került, és így születik meg ez a valóban párját ritkító finom csemege. Lehet hármas vagy hatos kiszerelésben kérni (900.- / 1800.-), előbbihez egy, utóbbihoz két választható szósz is dukál. Én két újdonságot kóstoltam, egyik a mesteri ízű és egy igazai sajtlavinához hasonlítható állagú cheddar sajtszósz, a másik pedig egy chipotlés tejföl volt, ami azonnal új kedvencem lett, igazi mennyei manna.

Egy ilyen erős kezdés után sem adtuk lejjebb és egy másik újdonságra, a chimichangára neveztem be, ami nagy személyes kedvencem, így aztán hatványozottan izgultam és persze izgulhatott Gyuri is, haha. Töltelékek tekintetében csirkés, kolbászos, vega és chili con carne opciók közül lehet választani, én maradtam az utóbbinál (1700.-), hiszen én is igazából így szoktam elkészíteni a saját verziómat. A tortilla lapra halmozott finomságok sokasága a feltekerést követően összetűzésre kerül, amit forró olajban sütnek ki és már készen is van ez a mennyei, ropogós finomság, amihez pár szem tortilla chips is dukál. Nagyon szépen, egységes aranybarnára sült a tortilla lap és félbevágva rögtön megmutatja magát a nagyon jó érzékkel adagolt finomságok sokasága, az ízélmény pedig abszolút egyedülálló. Nagyon jól kiérződik és teljesen új dimenziókba repít a fahéj, miközben az a fűszeres babos marharagu, a mexikói rizs, a feketebab, a kukorica együttese egy nagyon masszív alapot biztosít, amit a fűszeres tejföl, némi jalapeno, kaliforniai paprika, sajt és salsa tesz teljessé és felejthetetlenné. Különböző erősségű chiliporok közül lehet választani még extraként, én jó szokásom szerint némi habanerót kértem bele, ami meg is adta azt a bizonyos kis plusz erőfaktort, ami még pont jól állt a tekercsnek és még abszolút élvezhető maradt az összeállítás. Ízre és adagra is egy abszolút győztes étel ez, csak ajánlani tudom mindenkinek!

Zárásként pedig a quesadilla ételcsoporton beül megjelent újításra, nevezetesen a névadó összeállításra neveztem be, ami már első hangzásra is egy igazán nekem való darab. (1800.-) A tortilla lapra sajt, fűszeres csirkemell, sült bacon, lilahagyma, kukorica, jalapeno, cheddar sajtszósz és fűszeres tejföl kerül, az összehajtást követően pedig szépen összesütik és a jól ismert hármas cikkelyre vágják. Én a ropogós bacon elkötelezett híve vagyok, de időről-időre sikerül meggyőzni a kevésbé megsült bacon létjogosultságáról is. Jelen esetben minden várakozásomat felülmúlta a bacon igencsak erőteljes szerepe az összeállításban és a nyers lilahagyma is teljesen jól működött ebben a közegben. Nehezen tudnék döntetni, hogy a választható opciók közül melyik is a legjobb, mert egyszerűen mindegyik fantasztikus! Ismét megkóstoltam a házi salsát is, ami továbbra is az egyik legjobb, amihez valaha szerencsém volt.

Összességében tehát nem igazán ért nagy meglepetés, hiszen az előzmények ismeretében borítékolható volt egy újabb fantasztikus ízélmény, azért a jalapeno poppers és a chimichanga is két érzékeny pont volt nálam, de mindkét fronton jelesre vizsgázott a Mexicali Burrito Bár és én csak arra tudok buzdítani mindenkit, hogy látogassanak el és kóstoljanak meg valamilyen finomságot, Gyuriéknak pedig további sok sikert kívánok és várom a további újdonságokat, finomságokat a kínálatban. A kisbusz pedig időközben átköltözött a békéscsabai TESCO parkolójában, így most már nem csak Gyulán, hanem a megyeszékhelyen is lehet falatozni ezeket a mennyei finomságokat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5416254936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FreeWriter 2020.10.28. 22:20:59

Semmi különleges íz nincs a burritónak, drága.
süti beállítások módosítása