Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Bőrén sült pontyfilé korianderes pirított rizzsel

100% szálkamentes és fél óra alatt elkészíthető finomság!

2020. december 14. - Csabi Konyhája

Bizony ez nem reklámszöveg, az előkészületekkel együtt is bőven fél órán belül végezni lehet ezzel az ellenállhatatlanul finom és szinte hihetetlenül pofonegyszerű fogással! Ugye a könyökén jön már ki mindenkinek, hogy nem fogyasztunk elég halat, plusz sokan nem is mernek hozzáfogni vagy azt mondják nem szeretik a sok szálka miatt. Na drága olvasóim, remélem ezzel a recepttel most mindenkinek sikerül meghoznom a kedvét egy kis halsütéshez!

dsc02640.JPG

Első lépésként feltettem egy lábasban vizet forralni, közben pedig előkészítettem az 50dkg pontyfilét. Első lépésként a halat négy egyenlő részre vágtam és szépen beirdaltam olyan sűrűn, amilyen sűrűn csak tudtam. Egészen a hal bőréig be kell vágni és hallható is hogy közben ropognak a szálkák. Bőségesen megszórtam sóval és kicsit bemasszíroztam, majd hagytam pihenni, amíg főtt a kb. fél bögrényi rizs.

dsc02638.JPG

Miután megfőtt a rizs leszűrtem és hideg vízzel átmostam és félretettem. Egy serpenyőbe némi olívaolajat öntöttem, majd amikor elérte a kellő hőfokot belehelyeztem a halszeleteket bőrös oldalukkal lefelé. A hőfokot a maximumtól egy kicsit visszább tekertem, így sütöttem végig a halat, amit három perc elteltével megfordítottam, közben pedig elkészítettem a pirított rizst is. Egy serpenyőbe egy kis olívaolajat löttyintette, ráütöttem egy tojást, meglocsoltam egy evőkanál szójaszósszal, elkevertem, majd amikor már kezdett megszilárdulni, hozzáborítottam a rizst is, alaposan elkevertem és további 1-2 percig még kavargattam max hőfokon és fél csokor koriander leveleit (6g) apróra vágva még hozzádobtam. A halakat visszafordítottam bőrös oldalukra és még egy percig sütöttem. Ezzel pedig el is készültem és már csak a tálalás maradt hátra. Ugye milyen egyszerű?

dsc02644.JPG

dsc02643.JPG

A tojásos-korianderes rizsre helyeztem egy halszeletet, amire ekkor facsartam némi citromlevet és tekertem egy kis tarkaborsot is rá. A hal nem csak hogy vajpuha de teljesen szálkamentes is lett, amihez a citromos locsolás és a korianderes rizs fantasztikusan passzolt és egy igazán ütős ízbombává is vált az egész fogás. Persze aki nagyon idegenkedik a koriandertől, nyugodtan cserélje le petrezselyemre. (2 adag)

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3016335186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2020.12.16. 02:11:13

Tiszteletem!
Szép munka! A pirított rizshez: az olajba a tojás és felkavar az oké, de én a rizst nem mosom le (addig főzöm amíg van alatta víz (1 bögre rizs 2 bögre víz intenzíven főzve) addigra puha a rizs, amikor elforrta magát a víz fedő és kikapcs, 5 perc vár) hanem amikor elkészült rápirítom a tojásra. Szójaszósz helyett a rizsre néhány csepp vietnámi halszószt i, nekem az jobban bejön (töményen büdös, de a rizs finom lesz tőle) és szezám olajat csepegtetek rá.
de az biztos olyan szép, hogy így is felfalnám!

Én ezt követtem el:

jagger.hu/2020/12/13/szojaban-fott-ponty/

köszi a posztért, most egy kicsit olcsóbb a hal, szezonja van, biztosan ki fogom ezt is próbálni!

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2020.12.17. 07:21:59

@Walter_Dornberger: Tiszteletem! Eddig én is hozzád hasonló módon készítettem a rizst, az itt alkalmazott formulát egy Jamie Oliver videóban láttam és gondoltam kipróbálom. :)
Megnéztem, elég menő a Te recepted is! Grat! ;)
süti beállítások módosítása