Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Indiai paradicsomos húsgombóc csicseriborsóval és korianderes bulgurral

Ez az igencsak intenzív és laktató finomság fél óra alatt elkészíthető!

2020. december 29. - Csabi Konyhája

Nagyon szeretem a paradicsomos húsgombócot és most gondoltam egy nagyot és szakítva a hagyományokkal egy egészen más dimenzióba repítettem az ételt. Mondjuk én eleve nem nagyon szoktam az ősrégi rideg dogmákhoz ragaszkodni és gondoltam megmutatom a blog olvasóinak is, hogy bizony van élet a zsemlemorzsás/rizses menzás gombócokon túl. Ráadásul nem is akármilyen!

dsc02725.JPG

gomboc.gifA darált hús fajtája igazából mindenkinek a saját döntése, én most egy 50-50 sertés/marha mixet használtam (50dkg), amit csupán 1-1tk sóval és borssal, valamint egy púpos teáskanálnyi bombay masala fűszerkeverékkel ízesítettem. Jó alaposan összekevertem, átgyúrtam, majd pingpong labda nagyságú golyókat formáztam. Egy kis tálkába szórtam egy csomag (12g) sáfrányt, amit leforráztam némi vízzel és állni hagytam. Egy kellően felhevített serpenyőbe némi olívaolajat locsoltam és már el is foglalták helyüket a húsgolyók, a sütés közben pedig a serpenyőt aktívan rázogattam. Öt perc elteltével gyönyörű szép barnás kéreg  keletkezett a húsgolyókon és ekkor megszórtam egy csokor apróra vágott koriander felével (7g), egy késhegynyi őrölt habaneróval (de persze bármilyen chili használható ízlés szerint) valamint egy gerezd reszelt fokhagyma (8g) is a serpenyőbe került. Sóztam, borsoztam és a sáfrányos vizet is a húsgolyók közé öntöttem. Egy konzervnyi aprított paradicsom (400g) és egy konzervnyi lecsepegtetett csicseriborsó (400g) is csatlakozott a díszes társasághoz és időnként megkeverve rotyogtattam 10 percig. 

 

gomboc2.gifElőször valamilyen tésztával képzeltem el ezt az ételt de hirtelen jött ötlettől vezérelve inkább bulgurt készítettem hozzá a csomagoláson leírtaknak megfelelően. Forrás után csökkentett hőfokon rotyogtattam fedő alatt 10 percig, sóztam és 1tk bombay masala fűszerkeverékkel is megszórtam és az aprított koriander másik felével (7g) is megszórtam, alaposan elkevertem és 20 percig fedő alatt pihentettem. Lényegében pont egyszerre lett kész mindkét edényem tartalma és hát nem is maradt más hátra mint a tálalás. Ahogy a mellékelt kis gifen is látható, a húsgolyók valami egészen vadítóan szaftosak lettek, az ízről és az állagról nem is beszélve. Ilyen egy tökéletes húsgombóc véleményem szerint! A paradicsomos szószom is kellően ütős lett, tálalásnál pedig még néhány csepp lime levével lehet tovább vadítani az összképet!
(2 adag)

dsc02723.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1416354256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madzag.bt 2020.12.30. 16:22:43

Kedves Csabi!
Ránézésre 1 kg mennyiségűnek tűnik a hús, valóban annyi? Tehát 50 dkg marha és 50 dkg sertés?
Köszönöm!
Andrew

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2020.12.30. 16:33:15

@madzag.bt: Jaj bocsánat, a mennyiség véletlenül lemaradt. Csupán 50dkg darált húst használtam ami fele-fele marha-sertés volt! ;)

madzag.bt 2020.12.30. 16:36:56

@Csabi Konyhája: Köszönöm, csak az egyéb hozzávalók mennyisége miatt volt fontos tisztázni :)
süti beállítások módosítása