Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Lekváros piskótatekercs

A házi baracklekvár egy kis habanero chilivel lett megbolondítva

2021. március 02. - Csabi Konyhája

A piskótatekercs egy igazán egyszerű, klasszikus kis édesség, ami annak idején az elsők között volt, amit elkészítettem gasztronómiai ténykedésem hajnalán. Viszont mivel azóta egyszer sem csináltam meg újra, azért egy kicsit utánanéztem pár receptnek a neten piskótakészítés terén és kissé meglepve vettem tudomásul, hogy elég nagy különbségek vannak a különböző receptekben. Azt azért tudtam, hogy itt elég szigorú arányoknak (1:1:1 aranyszabály például) és metódusoknak kell megfelelni a tökéletes eredményért. Gyorsan összeraktam fejben a saját verziómat és neki is láttam a sütésnek!

dsc03066.JPG

Először is különválasztottam 6 tojás sárgáját és fehérjéjét. Ennek megfelelően előzetesen kimértem 12dkg cukrot és lisztet. A tojássárgákkal előbb jó alaposan habosra kevertem az összes cukrot egy csomag vanillin cukorral, reszeltem még bele nagyjából egy citrom negyedének a héját, majd a végén apránként hozzáadva a liszttel is alaposan elkevertem. A fehérjét csak egy csipet só társaságában habosra vertem kézi habverővel. Ugyan a végeredmény nekem így is tökéletes lett, utólag egy cukrász ismerősömet megkérdezve a következő tanácsokat kaptam piskótakészítéssel kapcsolatban. A cukor 1/3 részét adjuk csak a sárgájához, a többit a fehérjéhez és addig verjük, amíg egy kis csíkot nem húz maga után a habverő a kiemelés után. Ügyeljünk arra, hogy a fehérjét ne verjük túl! A sárgájával elkevert fehérjehabhoz adjuk apránként a lisztet, majd ezt a tojásos keveréket öntjük tepsibe. Igazából két különbség csupán a készítés során, de már csak így belegondolva is garantáltan még jobb lehet a végeredmény. Ugyanakkor vicces, hogy egy másik ismerősömmel beszélgetve kiderült, hogy ő is ugyanúgy szokta csinálni, ahogy most én és ő is tökéletesen elégedett szokott lenni az eredménnyel, haha. Azért én most biztos örökre megjegyzem a kapott jótanácsokat.

Én egy szilikonos sütőlappal kibélelt 30x40cm tepsibe öntöttem a tojásos keveréket, de sima sütőpapír is teljesen jó választás. Mivel most viszonylag vékony tésztát sütünk, ezért érdemes egy relatíve magasabb hőfokot választani és rövidebb ideig sütni a tésztát. Magasabb, például tortához szánt piskóta esetében kell alacsonyabb hőfokon tovább sütni. Szóval jelen esetben én 190 fokon 13 percig sütöttem légkeverés nélkül alsó-felső sütési móddal, a sütő közepére tolva a tepsit és különösen fontos, hogy semmiképp se nyitogassuk a sütő ajtaját! Miután tökéletesen átment nálam a szúrópróbán, kivettem a sütőből és egyből fel is tekertem hosszában és így hagytam hogy kihűljön.

dsc03067.JPG

Közben elkevertem 20dkg házi baracklekvárt egy késhegynyi szárított habanero chilivel. Gondoltam egy picit csavarok a megszokott recepten és mivel a habanero nagyon jól harmonizál a barackkal, így eléggé adta magát a dolog. Miután kihűlt a tészta, kitekertem a tésztát és egyenletesen megkentem a lekvárral majd újra feltekertem és végül porcukorral alaposan megszórtam. Szerintem frissen fogyasztva konkrétan lehetetlenség abbahagyni ezt a pihe-puha finomságot, de hűtőbe helyezve másnap is kiváló csemege. Tovább nem hiszem, hogy bárkinek is maradna, haha! Egy igazi megunhatatlan örök sláger a piskótatekercs és nekem ez a kis chilis extra is nagyon bejött. Aki esetleg bizonytalan a tökéletes piskótasütés mikéntjében, bátran tegyen egy próbát ezzel a recepttel, garantált a siker!

dsc03065.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9816447294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása