Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Szalonnás-fahéjas csiga

Sós és édes ízek mindent elsöprő találkozása

2021. március 08. - Csabi Konyhája

Még régebben futottam bele a BuzzFeed csatornáján egy igencsak komoly fahéjas csiga receptvideóba, amit végül csupán minimális módosításokkal most én magam is elkészítettem, a végeredmény pedig minden képzeletemet felülmúlta! Én amúgy is nagyon szeretem az édes-sós párosításokat, ez a recept pedig iskolapéldája annak, hogy mennyire jól tud működni mindez a valóságban. A konyhában kialakuló illatfelhőnél már csak az ízek és az állagok mesésebbek. Vigyázat, erősen addiktív ez a csiga!

dsc03098_1.JPG

Kezdésként felmelegítettem fél liter tejet, amiben elkavartam 100g kristálycukrot, 100g olvasztott vajat és belemorzsoltam 10g élesztőt is. Ekkor egy kicsit magára hagytam ezt a keveréket 10 percre, majd alaposan elkavartam 55dkg liszttel, konyharuhával lefedve egy óráig pihentettem meleg helyen. Közben egy villával krémes állagúra kavartam 150g nádcukrot 170g vajjal és 3tk fahéjjal. Az időközben megkelt tésztához adtam 1tk sütőport, 1tk sót és 140g lisztet és fakanállal alaposan összekevertem az egészet majd egy lisztezett felületre borítottam. Az a jó, ha egy rendkívül laza tésztát kaptunk, ami ha esetleg túlságosan nyúlósnak, esetleg kezelhetetlennek tűnik, akkor érdemes egy kicsit jobban belisztezni a tésztagombócunkat, majd nyújtófával egy se nem túl vastag se nem túl vékony téglalapot formázzunk belőle. Kenjük meg a fahéjas masszánkkal majd helyezzük el az előzetesen lepirított baconszeleteket is sávokban. Hát igen, ez megint csak nagyban függ attól, hogy mennyire nyújtottuk ki a tésztánkat, nekem egy kicsit szerintem jobban sikerült, mint a példavideóban, így a 15 szelet bacont nem igazán sikerült úgy sorba raknom hogy érjék egymást, de igazság szerint a végeredményen nem rontott semmit. Én 6 sávban pakoltam egymás utána  szalonnaszeleteket és végül pizzaszeletelővel vágtam csíkokra a tésztát és szépen feltekertem azokat, végül egy kivajazott tepsibe helyeztem a csigákat és konyharuhával lefedve még 45 percig pihentettem a sütés előtt.

dsc03090.JPG

dsc03092.JPG

180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső mód) 35 perc alatt készült el a nagy mű. Nagyon durva volt ránézni a sütőre időnként mert egyszerűen csak azt láttam, hogy annyira elkezdtek nőni ezek a csigák, hogy azt tényleg öröm volt nézni. Nagyon gusztán néztek ki és hát az időközben kialakult illatfelhőt is több mint biztatónak nevezném. Amíg sültek a csigák, elkészítettem a mázat is hozzá, amihez egyszerűen csak felolvasztottam 160g mézet, az első buborékok megjelenését követően pedig 250g mascarponét és 80g porcukrot is adtam hozzá és kézi habverővel simára kevertem az egészet.

dsc03093.JPG

dsc03096.JPG

A csigák gyönyörűen kitöltötték a tepsit és ugyan összenőttek, rendkívül egyszerűen szét lehetett választani őket egymástól, tálalásnál pedig csak alaposan megkentem a mázzal és már kezdődhetett is a fejedelmi falatozás! A tészta álomszerűen puha és foszlós lett miközben a sós és édes ízek rendkívül kacér játékot játszottak egymással. Egy ilyen csiga elfogyasztása pedig majdhogynem főétkezéssel is felér, annyira laktató! 

dsc03097.JPG

dsc03099_1.JPG

dsc03101.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3516451710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása