Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

A tökéletes sertéspörkölt nyomában

Ez a verzió IPA sörrel készült

2021. szeptember 27. - Csabi Konyhája

Ha pörköltről van szó, nyilván megoszlanak a vélemények, hogy kinek melyik a kedvence, nekem például biztos, hogy a marhából készült különböző verziók jutnak először az eszembe, miközben azért egy jó csirkepöri vagy épp sertés variáns is tud ugyanolyan ellenállhatatlanul finom lenni. Nekem az volt most az apropó, hogy még nyáron egy főzőversenyen zsűriztem, ahol ugyan kifejezetten nem volt szabály, hogy mit kell csinálni a sertéscombból, egy kivétellel mindenki pörköltet készített. Az elkészült ételekkel kapcsolatban pedig nekem "csupán" az volt a legfőbb bajom, hogy nem volt bennük túl sok fantázia vagy épp merészség. Én pedig úgy gondoltam, hogy az alapvető szabályok betartása mellett elkészítem a magam kis vadóc verzióját!

dsc03932.JPG

Azt már a legelején tudtam, hogy a sörnek kitüntetett szerepet fogok osztani, ráadásul azt is rögtön elhatároztam, hogy IPA sört fogok használni, az pedig nem is lehetett kérdés, hogy a Soproni termékét válasszam, hiszen egy rendkívül erőteljes, karakteres ízvilágú nedűről van szó. Arról megint csak sokat lehetne vitázni, hogy a sertés melyik részéből a legjobb pörköltet készíteni, én most a lapocka mellett döntöttem. Az egész folyamatot 3 evőkanálnyi sült mangalica zsír felolvasztásával kezdtem meg, ami egy igencsak sarkalatos pontja a pörköltkészítésnek, hiszen nem szabad spórolni a zsiradékkal! Erre dobtam az apróra kockázott vöröshagymát (45dkg), ami nálam megint egy olyan dolog, hogy én nem ismerem azt a fogalmat, hogy túl sok hagyma, haha. Csupán sóztam és közepes hőfokon 10 percen keresztül kevergettem, míg szépen üvegesre nem pirult. Ekkor jöhetett a kockázott hús (60dkg), aminél megint egyetemes aranyszabály az 1-2 centiméteres méret, de abszolút ízlés dolga. Egy ötperces kavargatást követően, amikor egyenletesen kifehéredett már minden egyes húskocka, egy kockázott paradicsom (140g) és egy szintén kockázott kápia paprika (125g) és 4 gerezd reszelt fokhagyma (19g) is a lábosba került, sóztam, borsoztam, 1tk őrölt köménnyel és 2tk őrölt édes pirospaprikával is megszórtam, majd alaposan átforgattam az egészet. Ekkor ízlés szerint némi chilivel, erőspaprikával is megbolondíthatjuk a készülő pörköltet, én az egyik kedvenc chili manufaktúrám, a Burning Angel egyik kiváló termékéből, a Mr. T-ből tettem egy teáskanálnyit bele. Öt perccel később pedig megkezdődött a sörrel felöntés folyamata, amit én egy decinkét tettem meg, amit durván 10 percenként kellett megismételnem. Az első felöntéssel együtt 4 babérlevelet is dobtam még az alaphoz és 1tk majorannával is megszórtam. Sokan bő lén rotyogtatják a pörköltet, ami végülis ugyanúgy el fog persze készülni, csak a pörköltkészítésnek pont az az alapja, hogy mindig csak kicsit felöntve folyamatosan visszapirítjuk zsírjára. Amikor elfogyott a söröm, felöntöttem 4dl vízzel, majd utána már amikor majdnem készen voltam, még egyszer 2dl vízzel.

Amikor újra elértem egy mennyei, sűrű szaftos állagot, el is készült a nagy mű. Ez nálam egész pontos 90 perc volt és a végén még egy csokor apróra vágott friss petrezselyemmel is átforgattam az elkészült műremeket. Közben köretnek én bulgurt készítettem, jó gazdagon fűszerezve különféle zöldfűszerekkel. Már nagyon vártam az első kóstolást, hiszen ránézésre és illatra is valami egészen elképesztő volt az egész és hát bizony ízre és állagra is valami egészen fenomenális lett a pörkölt. A hús mennyei, puha, a szaft pedig kellemesen csípős, erőteljesen pikáns, fűszeres, rendkívül ízgazdag lett. Nem éppen hétköznapi ízvilágú sertéspörkölt született, amit a zöldfűszeres bulgur még inkább egy új szintre emelt. (3 adag)

dsc03934.JPG

dsc03936.JPG

dsc03937.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8816677064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2021.09.28. 08:50:14

Ez egyféle ragu, de semmikép sem pörkölt. Persze attól még lehet jó és finom, de nem pörkölt.

Köpcsényi László 2021.09.28. 08:50:37

Szia!
Jó tanácsként:
1. A hagymát pirítás közben ne sózd! Kicsapja belőle a vizet, nem pirulni, hanem szinte főni fog. Inkább borsozd meg, én legalábbis ezt szoktam.
2. A húst csak puhulás után sózd meg. Szintén azért, mert vizet von el, és jobban szárad a hús, ha ezt túl korán teszed meg.
Ettől függetlenül olyan jól néz ki, hogy most odamentem egy kollégámhoz, és elvettem a kajáját, olyan éhes lettem. Hétvégén meg is főzöm, de kétszer annyi IPA-t veszek persze, mint amit a pörkölt kíván.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2021.09.28. 09:10:15

@Köpcsényi László: Köszi a tippeket! :)
1. Ez egy érdekes meglátás, de igazából pont az a lényeg, hogy a vizet kicsapassuk belőle, viszont a korai borsozástól meg könnyen odakaphat, ha egy hosszabb hagymapirítási folyamattal dolgozunk...
2. A hús sózásával kapcsolatban viszont igazad lehet, bár alapvetően nem szokott problémám lenni a hús kiszárításával... De például steak sütésénél is csak utólag sózom, ilyen lábasos főzéseknél viszont már rögtön az elején is, de majd legközelebb megfogadom a tanácsod! :)
De örülök, ha alapvetően tetszik a recept, sok sikert és jó étvágyat majd hozzá! ;)

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2021.09.28. 09:11:53

@DFK: És miért? Illetve szerinted milyen egy pörkölt?

Boar. 2021.09.28. 09:37:21

Komoly felkészültségű versenyzők lehetnek megy olyan "főzőversenyen" ahol a sertéscombról a pörkölt jut eszükbe...
A 60 dkg húshoz 45 dkg hagyma kibaszott sok...másrészt eszembe nem jutna 60 dkg AKÁRMIBŐL nekiállni egy pörköltnek.
A paradicsomot én nem teszem bele az elején, a sav miatt nehezebben puhul meg a hús.
Ha az elején beleteszed a reszelt fokhagymát, annak az ízéből kb. semmi nem marad mire elkészül az étel. Én a kocsonyába is csak a végén teszem bele, leszűrés előtt. Így kiválóan lehet adagolni.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2021.09.28. 10:01:43

@Boar.: Köszi a meglátásokat!
Azért tegyük hozzá, hogy az a verseny egy falunapon volt, de tényleg el lehetett volna rugaszkodni ettől a "ha bográcsban kell főzni, akkor csináljunk pörköltet" vonaltól...
Ezt a hagyma dolgot mindig megkapom, de szerintem ez ízlések és pofonok kategória, én így szeretek mindent, ha van benne sok hagyma :) Én sose tudtam értelmezni az olyan recepteket, hogy fél fej hagyma és társai... :)
Na de ha nem teszed bele az elején a paradicsomot, akkor mikor teszed bele? LEsz ideje rendesen bele/zétfőni? Illetve a másfél órás idő alatt nekem vajpuhára főtt a hús, az nem egy rossz idő szerintem.
Igen-igen, tudom, hogy ha minél inkább a végén teszem bele a fokhagymát, annál intenzívebb lesz, de jelen esetben nem ez volt a cél. Illetve én azért nem hiszem, hogy a főzés során csak úgy eltűnnek az ízek, inkább összeállnak, de persze a hangsúlyosságon lehet mókolni.

DFK 2021.09.28. 10:41:03

@Csabi Konyhája: Mondjuk sör az nincs benne.

totii 2021.09.28. 15:09:28

@Csabi Konyhája: Pedig az illóolajok elillannak főzés közben.
Igazából az IPÁ-t sem értem. Ha valóban karakteres IPÁ-t akarok használni, akkor az nem Soproni lesz - az csak a lágerekhez képest nevezhető karakteresnek, egy rendes IPÁ-hoz képest nem. Egy másik dolog, hogy ha én a húst párolnám sörben, akkor inkább egy testesebb, kevésbé karakteres, de inkább édeskésebb sört választanék a keserű IPA helyett, ha a Soproninál akarunk maradni, akkor az 1895-öt. Mondjuk én maximum a hagymát párolnám 1-2 decivel.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2021.09.28. 18:02:28

@totii: El akartam rugaszkodni egy kicsit a megszokásoktól. Én például a marhapörköltet rendszeresen barna sörrel készítem, épp ezért váltottam itt az IPÁra. Én nagyon szeretem az IPA söröket, de igazából kevésnél kapom meg azt a karaktert, amit keresek, illetve iható is marad a sör... Most, mondhatni lustaságból, csak egy szimpla bolt választékából vásároltam, viszont nálam a Soproni IPA egy "guilty pleasure" és pont hogy túlzó, már-már émelyítő karaktere miatt gondoltam, hogy kipróbálom milyen lehet főzni. Tervbe van véve a jövőben komolyabb sörökkel is főzés, ez most egyfajta teszt volt, de nekem nagyon bejött a végeredmény.

Boar. 2021.09.28. 21:52:25

@Csabi Konyhája:
Én egy kiló húshoz egy nagy fej hagymát használok de ez tényleg ízlés kérdése.
A paradicsomot a vége felé rakom bele, a húsa hamar szétfő, a héja meg nem zavar.
Az íze sokmindennek elmegy főzés közben. Te is a végén dobtad bele a zöldpetrezselymet :-)
A fokhagyma íze hajlamos eltűnni. A paprikáé is. A csípőssége is.Jártam úgy, hogy finnyás társaságnak főztem és az elején a pörköltalapnál kicsit "megborult" az erőspaprika. Szívtam a fogam, mit kapok én ezért... Semmit. Mire megfőtt(vadhús volt, sokáig főztem), szinte teljesen elment az ereje. De az sem véletlen, hogy a halászlébe az utolsó kanál paprikát a végén dobjuk bele, kell az a friss, üde paprika íz.
Fokhagymát, ha az elején rakom bele, gerezdben hagyom. Ha a végén, lezúzom de akkor tényleg a legvégén és keveset egyszerre. Bár a feleségem szerint olyan, hogy "sok fokhagyma", nem létezik.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2021.09.29. 07:36:58

@Boar.: Mondjuk én sokszor használok hámozott konzerv paradicsomot, mert a friss paradicsomnak se íze se semmi sokszor... De amúgy engem se zavar a héja.
Nálam ez a fokhagyma időzítés igazából egy régi beidegződés, de ha olyat főzök, amibe szeretném hogy hangsúlyosabb legyen, akkor később teszem bele, bár én (vagy aki épp kóstolja) szokta úgy is érezni, ha mondjuk kicsit több ment bele az elején :)
süti beállítások módosítása