Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Chilis babos mac 'n' cheese

Brutális találkozása a két ételnek

2022. május 19. - Csabi Konyhája

Az utóbbi időben nagyon sok gyors recepttel jelentkeztem, amiket tényleg nagyjából 20 perces időtartam alatt el lehet készíteni, így aztán gondoltam itt az ideje kicsit nagyobb fába vágni a fejszét. Előre szólok, sok lábas kell hozzá, sokat kell mosogatni is, de a végeredmény határozottan megéri a befektetett munkát!

dsc03869_1.JPG

Nagy kedvencem a chilis bab, ráadásul én kockázott marhalábszárból szoktam elkészíteni, de most a könnyebb utat választottam és darált hússal dolgoztam. Kezdésként egy kanálnyi olvasztott sült zsíron szép pirosra pirítottam 100g apróra kockázott szalonnát (kb. 3-4 perc), majd a felkockázott vöröshagyma (140g) üvegesre pirításával folytatódott a folyamat. Egy teáskanálnyi sóval is meghintettem, majd 5 perccel később már az 500g darált hús is a lábosba került. Én most 50-50 sertés/marha darált mixet használtam, de ez amúgy ízlés dolga. Ötperces aktív kavargatást követően egy kiadós fűszerezés következett: 1-1tk őrölt római kömény, kurkuma, koriander, só, feketebors, szerecsendió, habanero és fahéj, valamint 2tk füstölt paprika. Egy alapos átforgatást követően 2 konzervnyi aprított és hámozott paradicsomot (800g) is hozzáborítottam, valamint 3 gerezd reszelt fokhagyma is hozzáadásra került és előbb lefedve 5 percig, majd fedő nélkül is még 5 percig rotyogtattam ezt a menő kis alapot. Végül egy konzervnyi lecsepegtetett vörösbabot is hozzáborítottam, valamint egy csokor apróra vágott friss petrezselymet is hozzáadtam, egy alapos átkavarást követően pedig félrehúztam.

Közben már forraltam a vizet a tésztának (500g) és hozzáláttam a besamel elkészítésének is, amihez 100g vajat előbb felolvasztottam a lábasban és 100g liszttel alaposan átkavartam és további 2-3 percig még kavargattam, majd egy liter meleg tejet fokozatosan hozzáöntve szép egyneművé kavartam. Némi sóval és szerecsendióval fűszereztem és maréknyi adagokban adagolva hozzáadtam 300g reszelt vörös cheddar és 200g füstölt edami sajtot is. Az időközben elkészült tésztához öntöttem és alaposan összekavartam, végül pedig a chilis bab alapommal is jó alaposan összekutyultam. Egy kivajazott tepsibe öntöttem, a tetejére pedig két evőkanálnyi zsemlemorzsát szórtam egyenletesen. 200 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel) 30 perc alatt készre sütöttem.

dsc03864_2.JPG

dsc03865_2.JPG

A sütőből kivéve érdemes körülbelül 20 percig még pihentetni és csak utána nekilátni a porciózásnak. Hát mit is mondhatnék, elég brutális lett a végeredmény. Leírhatatlanul krémes az egész, miközben a chilis bab klasszikus jegyei uralják az ízvilágot. Arról nem is beszélve, hogy iszonyatosan laktató az egész! (6 kiadós adag)

dsc03870_1.JPG

dsc03871_1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6817825139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása