A legutóbbi rakott zöldbab receptem rendesen feltüzelte a rakottas fanatizmusomat, így aztán hamar jött is egy új ötlet, miszerint egy másik örök klasszikust, a rakott krumplit (#1, #2) variálom meg egy kicsit. Nem is kicsit.
Kezdésként héjában megfőztem 1.5kg krumplit sós vízben. Nem kell teljesen szétesősre főzni, hiszen még megy a sütőbe is a cucc ugye, de azért nyilván ne maradjon kemény se. Közben előkészítettem minden alapanyagot és neki is kezdtem a gombás-májas alap elkészítésének. Elsőként egy kanálnyi sült zsíron üvegesre pirítottam 420g félfőre vágott vöröshagymát (5p), majd a felkarikázott gomba (400g) is csatlakozott az alaphoz egy 4 perces hőkezelésre, ami idő alatt szépen össze is esett. Ekkor jött el a csirkemáj (500g) ideje, amit előzetesen körülbelül fél centis csíkokra szeltem és nagyjából 8 percig kevergettem, ami idő alatt szép egységes színt kapott. Csak ekkor fűszereztem a következőképpen: 1-1tk só, őrölt feketebors, majoranna, kakukkfű, kurkuma, 2tk füstölt pirospaprika, 20g apróra vágott friss petrezselyem és 15g reszelt fokhagyma. Alaposan átforgattam és nagyjából 3 percen keresztül még rotyogtattam.
A közben megfőtt és lehűtött krumplikat meghámoztam és nagyjából fél centis karikákra vágtam, a felét kizsírozott tepsibe helyeztem, megsóztam, majd egyenletesen eloszlattam rajta a gombás-májas alapot és befedtem a maradék krumplival amit szintén megsóztam. Egy doboz 20%-os tejfölt (320g) kikevertem 2 tojással és 1tk füstölt pirospaprikával és meglocsoltam a rakott krumplit. Végül 200g reszelt cheddar sajttal befedtem az egészet és 190 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel) 20 perc alatt készre sütöttem.
Igencsak érdekes étel született, az már egyszer biztos! Egyrészt megvan benne a klasszikus rakott krumpli érzet, miközben a pikáns gombás-májas alap ad egy igencsak extrém pluszt az egészhez. (6 adag)