Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Gombás-májas rakott krumpli

A jól ismert klasszikus nem kicsit megvariálva

2022. augusztus 08. - Csabi Konyhája

A legutóbbi rakott zöldbab receptem rendesen feltüzelte a rakottas fanatizmusomat, így aztán hamar jött is egy új ötlet, miszerint egy másik örök klasszikust, a rakott krumplit (#1, #2) variálom meg egy kicsit. Nem is kicsit.

dsc04213.JPG

Kezdésként héjában megfőztem 1.5kg krumplit sós vízben. Nem kell teljesen szétesősre főzni, hiszen még megy a sütőbe is a cucc ugye, de azért nyilván ne maradjon kemény se. Közben előkészítettem minden alapanyagot és neki is kezdtem a gombás-májas alap elkészítésének. Elsőként egy kanálnyi sült zsíron üvegesre pirítottam 420g félfőre vágott vöröshagymát (5p), majd a felkarikázott gomba (400g) is csatlakozott az alaphoz egy 4 perces hőkezelésre, ami idő alatt szépen össze is esett. Ekkor jött el a csirkemáj (500g) ideje, amit előzetesen körülbelül fél centis csíkokra szeltem és nagyjából 8 percig kevergettem, ami idő alatt szép egységes színt kapott. Csak ekkor fűszereztem a következőképpen: 1-1tk só, őrölt feketebors, majoranna, kakukkfű, kurkuma, 2tk füstölt pirospaprika, 20g apróra vágott friss petrezselyem és 15g reszelt fokhagyma. Alaposan átforgattam és nagyjából 3 percen keresztül még rotyogtattam. 

A közben megfőtt és lehűtött krumplikat meghámoztam és nagyjából fél centis karikákra vágtam, a felét kizsírozott tepsibe helyeztem, megsóztam, majd egyenletesen eloszlattam rajta a gombás-májas alapot és befedtem a maradék krumplival amit szintén megsóztam. Egy doboz 20%-os tejfölt (320g) kikevertem 2 tojással és 1tk füstölt pirospaprikával és meglocsoltam a rakott krumplit. Végül 200g reszelt cheddar sajttal befedtem az egészet és 190 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel) 20 perc alatt készre sütöttem.

dsc04210.JPG

dsc04212_2.JPG

Igencsak érdekes étel született, az már egyszer biztos! Egyrészt megvan benne a klasszikus rakott krumpli érzet, miközben a pikáns gombás-májas alap ad egy igencsak extrém pluszt az egészhez. (6 adag)

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5317902461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása