Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Rosé kacsamell

Nem egy nagy ördöngősség az elkészítése, a végeredmény pedig egyszerűen mennyei.

2016. december 05. - Csabi Konyhája

Még a nyáron kaptam egy jó barátomtól egy kisebb szatyornyi fagyasztott kacsamellet ajándékba és nem kellett sokat gondolkoznom, hogy mit is készítsek belőle. Mondjuk azért kicsit izgultam, mert sose csináltam még korábban kacsát, de bíztam benne, hogy azért a készülő mű nem fog kárba veszni.

dsc08352.JPG

A 18 dekás kacsamell bőrös részét még félig fagyott állapotban bevagdostam, majd hagytam hogy teljesen felengedjen, szobahőmérsékletű állapotában kezdtem neki a sütésnek, de még előtte borsoztam és sóztam mindkét oldalát. Egy tűzálló edényt mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül felforrósítottam, majd maximális hőfokon előbb a bőrös felét kezdtem el sütni a húsnak. 4-5 perc után megfordítottam, ekkor már egyébként nagyon komoly illatfelhő vette át az uralmat a konyhában, a kifolyó zsírmennyiség pedig nem engedte, hogy odaégjen esetlegesen a husi. 3-4 perc elteltével félrehúztam az edénykét és 200 fokra előmelegített sütőben még 4 percen keresztül sütöttem a kacsamellet.

1-2 perces pihentetést követően pedig szépen felszeltem a húst. A bőre finoman ropogott, a belseje pedig puha és még gyönyörűen rózsaszín maradt, míg a só és bors adott némi löketet az egyébként már alapból is mennyei ízvilágnak. Tetszőleges körettel fogyasztható ez a különleges kis finomság.

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2212023887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BitPork 2016.12.06. 11:47:37

Nem lenne egyszerűbb a még lábon álló kacsát megharapni?

Kicknick 2016.12.06. 14:14:42

@BitPork: csip mint állat, próbáltam, nagyon durva csőre van...sütve jobb :D

2016.12.06. 20:50:32

"Tényleg túlsült? – a rozé kacsamell és…

A polcon nincs már olyan antibiotikum, amit a szuper törzsekkel szemben bevethetnénk.

Marad tehát a megelőzés. A húsételeket alaposan meg kell sütni vagy főzni, rozé ide vagy oda.

A húsételeket külön vágódeszkán daraboljuk, amin zöldséget, kenyeret soha nem vágunk. A húskést sem használjuk kenyér szeléshez, és zöldség aprításához, gyümölcs hámozáshoz. A tejben áztatott nyert húsokat (hogy sütéskor porhanyósabb legyen) egyszer és mindenkorra felejtsük el.

Ha a húsnak a közepén a hőmérséklet meghaladja a 90 C fokot, biztosak lehetünk benne, hogy csíramentes lesz a táplálékunk. A nagy húsoknál még fokozottabb figyelem szükséges (pulykák, libák, stb.). Ugyan ez igaz a gyorséttermekben ripsz-ropsz elkészített mélyfagyasztott húspogácsákra is.

Vigyázzunk magunkra, mert helyettünk ezt nem teszi meg senki. Az meg még sincs rendben, hogy egy rozé kacsamell legyen az utolsó vacsora."

Forrás: Frisshírek.hu

Még idézhetnék jó párat. ,, de szerintem felesleges, mert a "trendi" az mégiscsak trendi.
Hát, csak egyétek lányok-fiúk, lelketek rajta, ameddig a nyers szárnyas vissza nem harap.

degeco 2016.12.07. 05:41:13

Ez attól rose, hogy belül medium done?
Azt hittem a Szakács neve

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2016.12.07. 07:10:02

@...elmúlik...: Nem mondom, hogy teljesen alaptalan amit írsz, de azért valahogy nem a Frisshírek.hu alapján élem az életemet. :) Manapság már minden héten van egy szakmailag megkérdőjelezhetetlen oldal, amin felnyitják a szemünket, hogy ami eddig jó/egészséges volt, az ma minimum halálos és fordítva. Már lényegében semmit se helyes ha csinál az ember. Persze, én is el szoktam olvasni az ilyen és hasonló nagy felfedezéseket, tanácsokat, de szerintem aztán az mindenkinek a saját dolga, hogy ebből mi az amit megfogad, elhisz, beépít az életébe... De az általánosságoktól elrugaszkodva és visszatérve a húsok sütéséhez, én akkor se fogok well done, azaz cipőtalpra sütött húsokat enni. ;)

2016.12.07. 08:17:26

@Csabi Konyhája:

Igazad van, ez csupán az én lustaságom volt, hogy nem idéztem több, és komolyabb véleményt erről, ez volt az első, ami a kezembe akadt, de a lényeg benne van. Abban is igazat adok, hogy nem az internetes vélemények és ellenvélemények alapján éljük az életünket.
Azonban ez a "rozéra" sütés a modern gasztronómia egyik legnagyobb ökörsége, amellett, hogy nem kis veszélyeket hordoz. Ez pedig nem divatos oldalak véleménye, hanem hozzáértő, elég jó szakembereké. Senki nem mondta, hogy cipőtalpra sütött húsokat kell enned - mondjuk ebben valóban nincs nagy élvezet - de meg lehet sütni azt a kacsát úgy is, hogy ne hordozzon fertőzésveszélyeket az elfogyasztása. Csak tudni kell, hogyan. Persze mindenki úgy és azt eszik, amit csak akar,e z teljesen individuális. Ez a divat azonban veszélyes.
Szerintem.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2016.12.07. 11:58:40

@...elmúlik...: Értem, értem. Megmondom őszintén, sose gondoltam arra, hogy utánaolvassak ennek, nekem valahogy mindig evidens volt hogy a burger húst és a steaket is medium/medium rare egyem. De abszolút elhiszem/tudom, hogy van alapja annak, amit írsz, ahogy oly sok minden, úgy az étel sem játék, sőt! Lekopogom, nekem soha egyetlen negatív tapasztalatom se volt, azért nyilván sok múlik a minőségi alapanyagon, meg az elkészítés módján. Például a hús szobahőmérsékletű állapotról kezdődő sütése is sokat jelent, de nyilván nem maghőmérővel a kezemben szoktam főzőcskézni otthon... :)

2016.12.07. 13:22:17

@Csabi Konyhája:

Tudod, ízlések és pofonok különböznek, ahogy tartja a mondás. Én például nem szeretem az a steaket, ami belül nyers, és tocsog a vérben, de tudom van, aki rajong érte. Nincs is ezzel semmi baj, de a szárnyas hús nagyobb fertőzésveszélyeket rejt, mint azt sokan nem tudják.
Pedig a maghőmérő nem egy rossz találmány, én használom :)

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2016.12.08. 10:51:49

@...elmúlik...: Ááááááááá na ezt azért neeeeee! :)))))
süti beállítások módosítása