Még a nyáron kaptam egy jó barátomtól egy kisebb szatyornyi fagyasztott kacsamellet ajándékba és nem kellett sokat gondolkoznom, hogy mit is készítsek belőle. Mondjuk azért kicsit izgultam, mert sose csináltam még korábban kacsát, de bíztam benne, hogy azért a készülő mű nem fog kárba veszni.
A 18 dekás kacsamell bőrös részét még félig fagyott állapotban bevagdostam, majd hagytam hogy teljesen felengedjen, szobahőmérsékletű állapotában kezdtem neki a sütésnek, de még előtte borsoztam és sóztam mindkét oldalát. Egy tűzálló edényt mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül felforrósítottam, majd maximális hőfokon előbb a bőrös felét kezdtem el sütni a húsnak. 4-5 perc után megfordítottam, ekkor már egyébként nagyon komoly illatfelhő vette át az uralmat a konyhában, a kifolyó zsírmennyiség pedig nem engedte, hogy odaégjen esetlegesen a husi. 3-4 perc elteltével félrehúztam az edénykét és 200 fokra előmelegített sütőben még 4 percen keresztül sütöttem a kacsamellet.
1-2 perces pihentetést követően pedig szépen felszeltem a húst. A bőre finoman ropogott, a belseje pedig puha és még gyönyörűen rózsaszín maradt, míg a só és bors adott némi löketet az egyébként már alapból is mennyei ízvilágnak. Tetszőleges körettel fogyasztható ez a különleges kis finomság.