Hatalmas majonéz fanatikus vagyok, így aztán elég sokat is szoktam fogyasztani, főleg szendvicsekhez. Az utóbbi időben eléggé besokalltam a bolti választéktól, illetve, hogy már lényegében szinte az összesnek van egy engem zavaró mellékíze, illetve nem olyan finom már, mint régen és/vagy marha drága... A házi majonéz készítése egyébként pofonegyszerű, de most kedvet kaptam a kísérletezgetéshez is.
HOZZÁVALÓK
250ml napraforgóolaj
2 tojás (M)
csipet só
15g cukor
20g mustár
2tk ecet (20%)
Az alap majonéz receptje persze ízlés szerint szabadon variálható, illetve a savasság és édesség is abszolút egyéni ízlés függvényében módosítható. A fenti összetevőkből egy pont kellemes, nekem tetsző ízvilágú majonéz született tökéletes állaggal. A hozzávalókat egy arra alkalmas edénybe halmozzuk majd botmixerrel jó alaposan lemixeljük. Körülbelül 30 másodperc alatt készen is vagyunk, ami után már csak a nekünk tetsző edénybe/edényekbe kell kiporciózni. Mivel tojás van benne, viszont tartósítószermentes, így nyilván nem lehet sokáig tartogatni, de ez a mennyiség pont olyan, amit egy szűk hét alatt én simán elpusztítok.
Az alapreceptet természetesen a végtelenségig lehet variálni akár zöldfűszerek hozzáadásával, céklával elég vadító színvilágot is elérhetünk akár. Én jelen esetben még 1tk füstölt paprikával és frissen őrölt borssal is megbolondítottam még, de persze a csípős ízek szerelmesei például tetszés szerinti kis chilivel is tuningolhatják a majót. Kísérletezzünk bátran!