A Fish & Chips nem egy túl bonyolult étel, de valahogy mégsem annyira evidens, hogy bárhol és bármikor ehet egy igazán jót az ember. Annak idején több helyen is próbálkoztam Angliában, ahol szintén elég nagy a szórás minőség tekintetében. Aztán tavaly a londoni koncertünk előtt egy klasszikus piaci, díjnyertes és tényleg elég menő alkotáshoz volt szerencsém, de mindeddig én magam még sosem próbálkoztam az elkészítésével. Aztán idén egy kissé felemás budapesti élmény után úgy éreztem, hogy elérkezett az idő, hogy megszülessen az első saját alkotásom a műfajban.
HOZZÁVALÓK (4 adag)
150g liszt
2 tojás (M)
1-1tk só, feketebors
6g sütőpor
200ml sör
800g tőkehalfilé
1.2kg burgonya
olaj a sütéshez
Kezdésként a sörtésztát készítettem el, amihez előbb felvertem 2 tojás, sóztam, borsoztam, elkevertem a liszttel és a sütőporral, végül pedig felöntöttem a sörrel és szépen egyneműre, csomómentesre kavartam, majd hűtőbe tettem pihentetni. A pihentetés legyen legalább fél óra, de az se baj ha egy óra. Sör terén teljesen szabad a pálya, én kedvenc hazai sörfőzdém, a Brew Your Mind egyik IPA sörét, nevezetesen az Evermindot választottam, de persze ez szabadon variálható.
A halakat nagyjából egyforma méretűre vágtam és egy picit megsóztam mielőtt megmártóztak volna a sörtésztában. Felhevített olajban oldalanként körülbelül másfél-másfél percig sütöttem, de ez persze sok mindentől függ, de ennél több nem nagyon kell neki, az a lényeg, hogy szép aranybarnára süljön a bunda. Konyhai törlőre szedtem a halakat és közben kisütöttem a házi sültkrumplit is mellé. Tálalásnál még ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk a halat és a krumplit is, illetve én határozottan ajánlok valamilyen ecetes löttyintést is, ami nálam Worcester szósz volt.
Kicsit azért izgultam előzetesen, hogy milyen is lesz, de összességében én elégedett voltam a végeredménnyel, főleg első próbálkozáshoz képest szerintem elég jól sikerült. Nagyon durván eteti magát az egész, tényleg szinte lehetetlen abbahagyni a falatozást!