Pulled beef mac 'n' cheese, azaz tépett marhás sajtos tészta. Korábban már én is elkészített az amcsi féle sajtos tésztát, de nagy rajongója nem lettem. Aztán később újra próbálkoztam és chilis babbal ötvözve már egy határozottan megnyerő, egy igazán ütős gasztronómia élményt sikerült alkotnom. Aztán nemrégiben a Zabáljcsakkal közös eseményem alkalmával a srácok megdobtak egy kis tépett marhanyakkal és rövid gondolkozás után hamar megszületett a döntés, miszerint ismét egy nem mindennapi gasztronómiai keresztezésbe fogok.
HOZZÁVALÓK (4-5 adag)
100g vaj (82%)
100g liszt
1l tej (2.8%)
1-1tk só, bors
fél szerecsendió
1tk mustár
250g vörös cheddar
500g tészta (makaroni vagy szarvacska)
700g tépett marhanyak (vagy bármilyen tépett hús)
250g füstölt gouda
A besamel mártáshoz felolvasztottam a vajat majd ráborítottam a lisztet és folyamatosan kavargattam 3 percig. Ekkor fokozatosan hozzáöntöttem a tejet, miközben folyamatosan kevergettem.
Amikor szépen besűrűsödött, akkor fűszereztem és a cheddart is hozzáborítottam és egyneműre kevertem. Hozzáadtam a húst is és jó alaposan összeforgattam. A közben elkészült tésztával is összekevertem és kivajazott tepsibe borítottam, a tetejét pedig a reszelt gouda sajttal beborítottam. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam (légkeveréses módot használva) és 30 perc alatt készre sütöttem.
Nagyon nehéz szavakat találnom erre az élményre, erre az ízkatarzisra no meg az állagra. Egyszerre krémesen lágy az egész, miközben a pirult sajtos részek meseszerűen ropognak. Na és akkor ott van az egészen fantasztikus hús, amihez eszméletlenül jól passzol ez a krémes-sajtos-tésztás csoda. Utóbbi idők egyik legnagyobb favoritja lett nálam ez a recept, egy igazi villantós fogás, egészen biztos vagyok benne, hogy még többször el fogom készíteni a jövőben, annyira jól sikerült tényleg és rendesen szomorú voltam az utolsó falatok elfogyasztása után.