Még valamikor nyár végén mentettem el egy cikket, ami szerint "az egész internet odavan a karamellizált hagymás tésztáért". Mivel nagy tésztarajongó vagyok és a karamellizált hagyma is nagy favorit nálam, úgy voltam vele, én is megalkotom a saját verziómat. Persze elég sok verzióba bele lehet futni a neten az egészen egyszerűtől az elég rendesen felturbózott variánsig. Én valahol a középutat igyekeztem belőni előzetesen.
HOZZÁVALÓK (3 adag)
600g tisztított vöröshagyma
25g tisztított fokhagyma
1ek cukor
100ml víz
2tk só
1tk őrölt feketebors, kakukkfű
2ek worcester szósz
1ek szójaszósz
120g szárított paradicsom
200ml tejszín (30%)
500g spagetti tészta
100g érlelt kemény sajt (pl.: Dziugas)
20g friss petrezselyem
Kezdésként némi felhevített olajon megkezdtem a félfőre vágott vöröshagyma hőkezelését, amit már rögtön az elején 1tk sóval is meghintettem. Időnként megkeverve szépen elkezdett barnulni a hagyma, majd 20 perc elteltével egy púpos evőkanálnyi cukrot is adtam hozzá, 5 perccel később pedig 100ml vizet öntöttem hozzá, feketeborssal és kakukkfűvel fűszereztem és még 5 percig kevergettem-kavargattam és ekkor már egy nagyon jó kis krémes állag kezdett kialakulni. Ekkor adtam hozzá az apróra kockázott fokhagymát, egy perccel később pedig a szójaszószt, a worcester szószt és a felkockázott szárított paradicsomot is hozzáadtam. Egy alapos átforgatást követően hozzáöntöttem a tejszínt is, a forrást követően pedig még 2 percig rotyogtattam, majd félrehúztam a lábast.
Az időközben készre főtt tészta vizéből tettem félre egy merőkanálnyival majd jó alaposan összekevertem a tésztát a hagymás alappal. Hozzáadtam a petrezselyemzöldet és a sajtot is és a főzővízből 100ml-t és ismét jó alaposan átforgattam az egészet. Tálalásnál még némi frissen őrölt tarkaborssal ékesítettem a mesésen illatozó szaftos tésztámat. Az ízvilág igencsak meggyőző lett, mondjuk én eleve szeretem az édes-sós ízek keveredését, miközben ellenállhatatlanul krémes az egész és persze rendkívül karakteres ízvilágú. Természetesen ízlés szerint akár még gombával is lehet gazdagítani az összeállítást vagy éppenséggel szalonnával.