Számtalan verzióban készítettem már lecsót az évek során, ezekből pedig két évvel ezelőtt össze is állítottam egy öt kedvenc receptből álló összefoglaló cikket. Most, hogy épp teljes cukkini mániában vagyok, adta magát a dolog, hogy egy olyan lecsót készítsek, amiben a cukkini a főszereplő!
HOZZÁVALÓK (4 adag)
500g lecsópaprika
500g paradicsom
500g cukkini
460g tisztított vöröshagyma
100g füstölt kolbász
100g kolozsvári szalonna
30g friss kapor
20g tisztított fokhagyma
2tk füstölt édespaprika
1-1tk só, bors
Kezdésként némi tetszőleges zsiradékon pirítsuk le a felcsíkozott szalonnát (5p), majd dobjuk hozzá a felkockázott vöröshagymát. Egy tízperces hőkezelést követően sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és egy egyperces kavargatást követően a felkockázott paprikát is adjuk hozzá és közepes hőfokon, fedő alatt rotyogtassuk 10 percig, időnként átkavarva. Ezután adjuk hozzá a felkockázott kolbászt, időnként keverjük át és 5 perc elteltével adjuk hozzá a paradicsomot és újra fedő alatt rotyogtassuk 10 percig, időnként megkavarva. Hintsük meg a füstölt paprikával, kavarjuk alaposan át a lábas tartalmát, adjuk hozzá a cukkinit és előbb 10 percig fedő alatt, majd további 10 percig fedő nélkül rotyogtassuk, időnként megkeverve. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá az apróra metélt kaprot is.
A végeredmény ízre és állagra is egészen elképesztő lett! Természetesen az ízvilágon szabadon lehet variálni, én most hagytam hogy a kolbász csípőssége és a kapor legyen a főszereplő a zöldségek természetes íze mellett. Nekem nagyon nagy kedvencem lett már az első falat után és biztos vagyok benne, hogy elő fogom majd még venni néhányszor, ha lecsóhoz támad kedvem.