Korábban, még a blog indulása idején volt már egy rakott káposztás receptem, de gondoltam itt az ideje leporolni, illetve némileg erősíteni az összeállításon. Eleve nagyon szeretem a savanyú káposztát, úgyhogy a siker már előre borítékolható volt. Arra persze érdemes előre felkészülni, hogy ez most a szokásostól eltérően némileg macerásabb és több szálon futó főzési metódust igénylő étel, de ahhoz kétség sem férhet, hogy megéri a fáradozást.
HOZZÁVALÓK (6 adag)
1ek zsír
150g tisztított vöröshagyma
420g rizs
600ml víz
1-1tk só, bors
1kg savanyú káposzta
1ek zsír
1tk őrölt kömény
4 babérlevél
100ml víz
230g kolbász
100g kolozsvári szalonna
1ek zsír
380g tisztított vöröshagyma
18g tisztított fokhagyma
2tk só
1-1ek füstölt paprika, kapor
1kg darált sertéshús
100ml víz
1-1tk bors, erőspaprika
450g tejföl (20%)
Első lépésben a rizst készítettem el, amihez az olvasztott zsíron üvegesre pirítottam a kockázott vöröshagymát (5 perc) majd hozzáborítottam a rizst, sóztam, borsoztam és 1-2 percig kevergettem, végül felöntöttem a forrásban lévő vízzel, alaposan átkevertem, lefedtem fedővel és félrehúztam.
A folytatásban olvasztott zsíron kicsit lepirítottam, illetve pároltam a kinyomkodott káposztát. Őrölt köménnyel fűszereztem és a babérleveleket is hozzádobtam és öntöttem egy kis vizet alá. Fedő alatt pároltam, időnként megkeverve. 20 perc után ezt a lábast is félrehúztam.
Öt perc alatt lepirítottam a felcsíkozott szalonnát és a felkarikázott kolbászt, majd félretettem a serpenyőmet.
Végül jöhetett az utolsó részfeladat, miszerint egy nagyobb lábasban az olvasztott zsírra dobtam a felkockázott vöröshagymát, sóztam és üvegesre pirítottam (5 perc) majd a reszelt fokhagymával még további egy percig kevergettem. Ekkor meghintettem a pirospaprikával és egy percig kavargattam mielőtt a darált hús is csatlakozott volna a lábashoz. Amikor egy egységes színt kapott a hús, akkor hozzáadtam a többi fűszert is, öntöttem hozzá egy kis vizet és 20 percen keresztül rotyogtattam, időnként megkeverve.
Kiolajoztam egy tepsit és elkezdtem a rétegezést: a káposzta harmada, a rizs fele, a hús fele, a szalonnás kolbász fele, majd ismét káposzta, a tejföl fele, a maradék rizs, a hús, a szalonnás kolbász és káposzta, végül pedig a tejföl zárta a sort. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam és 30 perc alatt készre sütöttem.
A végeredmény egy igazán fenséges ízorgia, egy igencsak laktató finomság, ami így az ősz beköszöntével esik talán a legjobban az embernek. Az arányokon persze ízlés szerint szabadon lehet variálni, illetve tálalásnál még további tejföllel is lehet gazdagítani az élményt.
A recepthez az ötletet innen vettem: https://karcsifozdeje.blogspot.com/2015/04/kolozsvari-rakott-kaposzta.html