Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Sütőtökös kevert süti

Egy igazi őszies finomság

2023. szeptember 28. - Csabi Konyhája

Hatalmas sütőtök rajongóként szinte folyamatosan jár az agyam, hogy miképpen tudnám újra és újra felhasználni ezt a fantasztikus alapanyagot valamilyen jó kis ételhez. Ezúttal desszert fronton állítottam középpontba, egyik legkedvesebb muffin receptemet alapul véve.

dsc05383.JPG

HOZZÁVALÓK

200g liszt
150g kristálycukor
12g vanillin cukor
10g sütőpor
csipet só
4-4g őrölt fahéj, kardamom
2g frissen őrölt szerecsendió
2 tojás (M)
300g sült sütőtök
150g krémsajt
100ml napraforgóolaj
50g mazsola
50g étcsokoládé

Első lépésként nyilván süssük meg a sütőtököt, nálam ez kisebb darabokra szelt tök esetében egy órás művelet szokott lenni max hőfokon. Míg hűl a tök, addig egy nagyobb tálban kimértem és alaposan összekevertem a száraz alapanyagokat: 200g liszt, 150g cukor, csipet só, 12g vanillin cukor, 10g sütőpor, 1-1tk őrölt fahéj, szerecsendió és kardamom. 300g sült sütőtököt egy turmixoláshoz alkalmas tálba halmoztam, hozzáadtam 150g krémsajtot és hozzáöntöttem 100g napraforgóolajat és két tojással együtt jó alaposan átturmixoltam az egészet pár percen keresztül. Ezt a tökös masszát 50g mazsolával együtt néhány határozott mozdulattal a lisztes keverékhez kavartam és egy sütőpapírral kibélelt kisebb tepsibe (24x28cm) öntöttem. A tetejére 50g durvára tört/reszelt étcsokit szórtam, majd 160 fokra előmelegített sütőbe tolva (légkeveréses funkciót használva) 30 perc alatt készre sütöttem.

A tepsiben hagytam kb. egy órán keresztül hűlni, majd egy vágódeszkára áttéve vártam meg, hogy teljesen kihűljön és csak ekkor szeltem fel. Egészen elképesztően puha ám mégis masszív állaga volt a tésztának, az ízvilág pedig valami egészen káprázatos lett. Ha hűtőbe tesszük, akkor a csokis tető kicsit roppanósabb állagot vesz fel, nekem így egy kicsit jobban bejött, de frissen, langyhidegen is isteni és abbahagyhatatlan finomság. 

dsc05392_1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6318223389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása