Az almarózsa nem egy újkeletű dolog, bár eddig engem elkerült és úgy látom, hogy alapvetően két verzióban szokás készíteni. Az egyik az általam is használt muffin formás opció, de anélkül egy még látványosabb végeredményt kaphatunk, legközelebb majd én is kipróbálom.
HOZZÁVALÓK (12db)
2x275g leveles tészta
4 alma hámozva, kicsumázva (490g)
60g cukor
30g vaj
40g baracklekvár
6g fahéj
Kezdésként a tölteléket készítettem el, amihez 4 almát meghámoztam, kicsumáztam és kisebb kockákra vágtam. Ha vékony szeletekre szeljük, az mondjuk a feltekerésnél előnyös lehet, de azért így is tudtam boldogulni vele, illetve a végeredmény szempontjából hangsúlyosabb is volt így találkozni 1-1 almakockával. Egy kisebb lábosba belekerült a cukor, a vaj, a lekvár és a fahéj, no meg az alma. Elkezdtem melegíteni, időnként megkavarva összesen egy 10 perces hőkezelést kapott ez az igazán remek almás töltelék, amit utána hagytam kihűlni.
A leveles tésztát 6-6 csíkra vágtam és elosztottam rajta az almás szakanyagot és feltekerve az előzetesen kiolajozott muffinformába helyeztem a tekercseket, amiket kicsit le is nyomkodtam. Ha nem nyomkodjuk le, akkor minden bizonnyal rusztikusabb végeredményt kapunk, így viszont egy egységes, inkább muffin-szerű lesz a végeredmény.
180 fokra előmelegített sütőbe toltam (légkeverés nélkül) és 30 perc alatt készre sütöttem. A formában vártam meg, hogy kihűljenek a kis rózsáim majd némi porcukorral még megszórtam minden egyes darabot. A végeredmény egészen parádés lett ízre és állagra egyaránt! Egész biztosan ki fogom próbálni majd vékony almaszeletekkel és muffinforma nélkül is.