Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Mákos csiga

Vaníliás pudinggal válik teljessé az élmény

2025. január 15. - Csabi Konyhája

Az utóbbi időben nagyon beindultam csiga fronton, hiszen nemrég egy mennyei túrós csigával, korábban pedig egy nem kevésbé mesés sütőtökös-fahéjas csodával is jelentkeztem. A régi kedvencekről, mint az almás-fahéjas, a vaníliás-áfonyás és a szalonnás-fahéjas pedig már nem is beszélve... Ezúttal egyik nagy kedvencemet, a mákos gubát alkottam újra egy csiga képében.

dsc06188.JPG

HOZZÁVALÓK (9db)

a tésztához
100ml tej
80g cukor
20g friss élesztő
350g liszt
50g vaj (82%)
1 tojás (M)
csipet só
12g vanillin cukor
150g görög joghurt
40g mazsola

a töltelékhez
200g darált mák
200g görög joghurt
100g cukor
50g vaj (82%)

Kezdésként a langyos cukros tejben felfuttattam az élesztőt (10 perc), közben pedig kimértem egy nagyobb tálban a tésztához az alapanyagokat. A lisztet az olvasztott vajjal, a tojással, a sóval, a vanillin cukorral, a görög joghurttal és az élesztős-cukros tejjel 10 percen keresztül gyúrtam, gyurmáztam. Ezúttal ismét egy kissé nehezen kezelhető, ragacsos állagú tészta született, de aggodalomra semmi ok, hiszen a pihe-puha végeredményhez ez a kulcs. Meleg helyen, konyharuhával letakarva egy órán át kelesztettem, majd lisztezett felületen a nálam már jól bevált kb. 40x50cm méretre nyújtottam és megkentem a mákos töltelékkel, amihez a mákot olvasztott vajjal, cukorral és görög joghurttal kevertem ki. Itt kellett volna a feltekerés előtt még mazsolával is megszórni, amit én most elfelejtettem, haha. A feltekerést követően 9 egyenlő részre szeltem a tésztát cérna segítségével és az előzetesen kivajazott tepsibe (24x28cm) helyeztem és konyharuhával letakarva, meleg helyen további 40 percig kelesztettem. 

dsc06184.JPG

dsc06185.JPG

dsc06187.JPG

180 fokra előmelegített sütőbe toltam (légkeverés nélkül) és 25 perc alatt készre sütöttem. Közben elkészítettem a vaníliás pudingot is és én most ebbe tettem a korábban kihagyott mazsolát. A kész csigákra öntöttem a pudingot és egyenletesen eloszlattam, majd még 10 percre visszatettem a már kikapcsolt sütőbe. A pudingos takarónak köszönhetően nem volt túl könnyű a csigák kiszedése, de az ízek és az állagok mindenért kárpótoltak! Egy igazán ellenállhatatlanul finom és rendkívül laktató desszert ez, egy újabb prémium csiga született. 

dsc06188_1.JPG

dsc06189.JPG

dsc06190.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7718771098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása