Csiga fanatizmusom egy egészen elképesztő szalonnás-fahéjas csigával indult anno, amit aztán tavaly egy szintén elképesztő vaníliás-áfonyás finomság és egy almás-fahéjas őrület követett, nemrég pedig egy sütőtökös-fahéjas finomsággal emeltem új szintre csigakészítési tudományomat. Ezúttal túróval a főszerepben készítettem újabb függőséget okozó pihe-puha tekercseket.
HOZZÁVALÓK (8 darab)
a tésztához
350g liszt
50g vaj (82%)
1 tojás (M)
150g túró
100ml tej
20g élesztő
80g cukor
csipet só
8g bourbon vaníliás cukor
a töltelékhez
250g túró
8g bourbon vaníliás cukor
50g cukor
50g vaj (82%)
20g görög joghurt
1 citrom reszelt héja
40g mazsola
Kezdésként a meleg tejben elkavartam a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt és 10 percre magára hagytam, hogy felfusson. Közben kimértem a száraz alapanyagokat (liszt, cukor, vaníliás cukor, só) egy nagyobb tálban majd a villával összetört túrót, a tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztős tejet is hozzáadtam és egy jó 10 perces kiadós gyurmázás során egy jó kis tésztalabdát alkottam, amit aztán konyharuhával lefedve egy óra alatt meleg helyen kelesztettem.
Közben egy másik tálban a túrót áttörtem villával és kikevertem a görög joghurttal, cukorral, olvasztott vajjal, vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és mazsolával. - Itt meg is jegyezném, hogy a könnyebb kezelhetőség végett a mazsolát inkább csak később érdemes a túrós keverékkel megkent tésztára szórni. :) - A megkelt tésztát lisztezett felületen egy kb. 0.5cm vastagságú téglalap alakra nyújtottam. Nekem ez kb. 40x50cm lett. Eloszlattam rajta a túrós tölteléket, majd feltekertem a rövidebb oldalnál kezdve.
A feltekert csigát három ujjnyi (5 cm) vastagságú szeletekre szeltem cérnával és kivajazott tepsibe helyeztem és letakarva még 40 percen keresztül pihentettem, kelesztettem. Végül 180 fokra előmelegített sütőbe toltam (légkeverés nélkül) és 25 perc alatt készre sütöttem.
Kicsit vártam, hogy hűljön, majd porcukorral még megszórtam ezeket a csodás kis csigákat. A végeredmény hozta az előzetesen várt eredményt, egy jó kis túrós tésztás finomságot, mennyei pihe-puha, foszlós tésztával és csábítóan finom túrós töltelékkel.