Két évvel ezelőtt csináltam egy annyira brutál szalonnás-fahéjas csigát, hogy még most is beleborzongok, ha rágondolok. Akkor ugyan elmaradt a folytatás, de most úgy éreztem, itt az ideje egy újabb csigának! A jól bevált recepten egy picit módosítva, ezúttal egy eléggé más jellegű végeredmény született...
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
250ml tej
20g friss élesztő
500g liszt
csipet só
30g kristálycukor
2 tojás (M)
80g vaj
250g áfonya
A pudinghoz:
500ml tej
20g kristálycukor
A múltkori áfonyás muffin készítésekor már tudtam, hogy egy jó kis csigához is fel fogom használni majd ezt a szuper kis bogyót, amihez lényegében egyből jött az ötlet, hogy vanília pudingot fogok még társítani. Először 250ml meleg tejben elkevertem 1ek (20g) cukrot és belemorzsoltam a 20g élesztőt. Egy nagyobb tálban kimértem 500g lisztet, amihez egy csipet sót, 2ek (40g) cukrot, 2 tojást és 80g puha vajat adtam és kézzel elkezdtem összedolgozni, végül a szépen felfutott élesztős tejet is hozzáöntöttem. Innentől kezdve 10 percen keresztül gyúrtam, gyömöszöltem a tésztát, ami érzésre kissé túlságosan is lágynak tűnt, de nálam többször bizonyított, hogy ugyan kicsit nehezebb így dolgozni vele, de a végeredmény kárpótolni fog mindezért. Ebben bíztam most is. A 10 perces dagasztás után lefedtem konyharuhával a tésztát és egy órán keresztül kelesztettem. Közben elkészítettem a pudingot is a csomagoláson leírtak alapján, ami ez esetben annyit jelentett, hogy 500ml tejből és 2ek (40g) cukor hozzáadásával főztem készre a pudingot, amit miután elkészült, időnként átkevertem.
A szépen megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam és még a tésztára is szórtam egy maroknyi lisztet érzéssel, hogy kicsit jobban kezelhető legyen és kb. 400x500mm nagyságúra kinyújtottam. A tésztára kanalaztam és szépen elegyengettem a pudingot és arányosan eloszlattam rajta 250g áfonyát. Végül jött a feltekerés és a szeletelés, ami után a csigákat sütőpapírral kibélelt tepsire helyeztem és konyharuhával letakarva még fél órán keresztül kelesztettem. Ez idő alatt megint csak nőttek és szépen ki is töltötték a tepsit. 180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses módot használva) 15 percig sütöttem, majd lekapcsolva még 5 percig bent hagytam a sütőben.
Gyönyörű szép aranybarnára megsültek és bár eléggé amorf alakot vett fel egynémelyik csiga, a lényeg azért mégis az, hogy valami eszméletlenül finom lett! A tészta minden várakozást felülmúlóan könnyű, lágy és foszlós lett, amihez a puding és az áfonya egy fantasztikus pluszt adott. A végeredmény pedig az igazat megvallva valahol félúton van egy kalács és egy bukta között némi csiga jegyeket is felmutatva.