Eléggé kimaxoltam az utóbbi időben a különböző csigákat, legutóbb egy mákos guba ihletésű finomsággal jelentkeztem, most pedig a kókuszt helyeztem középpontba.
HOZZÁVALÓK (9 csiga)
a tésztához
100ml tej (2.8%)
30g cukor
20g friss élesztő
350g liszt
csipet só
12g vanillin cukor
1 tojás (M)
50g vaj (82%)
50g kókuszreszelék
100g görög joghurt
a töltelékhez
150g kókuszreszelék
100g vaj (82%)
100g cukor
200g görög joghurt
150g darabolt ananász
Szokás szerint kezdésként felfuttattam az élesztőt a langyos cukros tejben, közben pedig kimértem egy nagyobb tálban a tészta hozzávalóit (liszt, só, vanillin cukor, tojás, vaj, kókuszreszelék, görög joghurt). Szokás szerint 10 percen keresztül gyúrtam, dagasztottam a tésztát, majd konyharuhával lefedve, meleg helyen kelesztettem egy órán keresztül. Közben elkészítettem a tölteléket is, amihez egy tálban összekevertem a kókuszreszeléket, az olvasztott vajat, a cukrot és a joghurtot.
A tésztát lisztezett felületen kb 50x40cm nagyságúra nyújtottam majd megkentem a kókuszos keverékemmel és arányosan eloszlattam rajta a darabolt ananászt és végül feltekertem. Egy cérnával 3 ujjnyi szeleteket vágtam, így pedig 9 csigám született, amit aztán még letakarva 20 percig kelesztettem és végül 180 fokra előmelegített sütőbe toltam és 20 perc alatt készre sütöttem. Most direkt egy nagyobb tepsit használtam, hogy ne keljenek egybe a csigák...
A végeredmény hozta a szokásos minőséget, bár az igazat megvallva én nem voltam teljesen megelégedve a kókuszos töltelékkel, bár mások szerint semmi gond nem volt vele, haha...