Nagyon szeretem a különböző halas fogásokat és igyekszek figyelni arra, hogy minden héten legalább egyszer fogyasszak valamilyen halat és nem vetem meg a különböző konzerveket sem. Ez utóbbiakat mondjuk ritkán eszem magában, néhány apró fordulattal könnyen kiadós egytálételt lehet varázsolni belőle. Erre kiváló példa ez a recept is.
Első körben megfőztem a kellő mennyiségű rizst, én egy 3 decis poharat használtam mércének, de persze az adag tetszés szerint variálható. Mikor elkészült, hozzádobtam 3 szál újhagymát apróra karikázva, valamint megszórtam egy csapott teáskanálnyi kurkumával is és jó alaposan összekevertem. Közben ízlés szerint lehet sózni és borsozni is, illetve én most kipróbáltam a szecsuáni borsot is, amiből két csipetnyit összetörtem mozsárban és a rendkívül intenzív, citrusos illata ugyan nagyon tetszett, de kicsit meg is ijesztett, de egyáltalán nem volt sok ez a mennyiség, igazság szerint el is tűnt a végeredményben kissé. Hozzáöntöttem 3 konzervnyi füstölt tőkehalmájat is (3x120g), amit még előtte kicsit felvagdostam a konzervben. Gondolkoztam, hogy mi legyen az olajjal, de végül azt is mind beleöntöttem, számomra nem volt zavaró egyáltalán. Eleve felszívott belőle elég sokat a rizs, meg legalább nem száradt ki az étel másnapra sem.
Közben keményre főztem 5 tojást is, amiket tojásszeletelővel fel is karikáztam és óvatosan hozzákevertem a rizses alaphoz. Persze az konkrétan lehetetlen, hogy ne essen szét, de egész jól megmaradtak nagyobb darabkák, ami az eredeti cél volt. Egy tojást azért félretettem, amiből csak tálaláskor helyeztem 1-2 szeletet még a műre, és némi újhagyma zölddel és egy kis frissen őrölt tarkaborssal tettem fel végül az i-re pontot. Egy igazán extrém ízvilágú és meglepően laktató egytálétel született, ami a hagymának és a halnak is köszönhetően igen erőteljes illatfelhővel is rendelkezik, szóval csak óvatosan, haha! (4 adag)