Évekkel ezelőtt már megalkottam a számomra tökéletes és szaftos rakott krumpli receptjét, amit szokásomtól eltérően időnként el is szoktam készíteni újra, most viszont elérkezettnek éreztem az időt, hogy egy kicsit csavarjak a történeten.
HOZZÁVALÓK (6 adag)
2kg krumpli
250g pucolt vöröshagyma
12 tojás (M)
300g kolbász
2x120g camembert
450g tejföl (20%)
200ml tejszín (21%)
20g pucolt fokhagyma
300g edami sajt
2tk só
1tk őrölt fekete bors
A krumplit én ilyen esetben mindig héjában szoktam félpuhára főzni, a tojásokat (10db) pedig keményre. A felkockázott vöröshagymát tetszés szerinti zsiradékon pirítsuk üvegesre. A tepsit olajozzuk vagy zsírozzuk ki és első körben fektessük le a krumpli szeletek felét majd ezen arányosan oszlassuk el a pirított hagymát. A felkarikázott tojás fele és a szintén felkarikázott kolbász fele következik a sorban majd ekkor jöhet az egyik camembert felkockázva. Ízlés szerint ilyenkor meghinthetjük még sóval és én még tarkaborsot is őröltem rá. A tejfölt alaposan kikevertem a tejszínnel, a reszelt fokhagymával és két tojással, valamint 1tk sót is adtam hozzá. Ennek a felét rálocsoltam az eddigi rétegekre, majd jöhetett a maradék tojás, kolbász, camembert és végül a krumpli. Ekkor a maradék tejfölös keveréket is eloszlattam még szépen és beborítottam az egészet a reszelt sajttal. 190 fokra előmelegített sütőbe (légkeveréses funkcióval) toltam és 25 perc alatt készre sütöttem.
Mit is mondhatnék. Túl nagy meglepetés nem ért, egy bombajó rakott krumpli született, amihez nagyon jó kis extra csibészséget adott a fokhagymás tejföl, illetve a fel-felbukkanó camembert darabkák. Pirított hagymából szerintem akár dupla adagot is lehetne csinálni, mert nekem az némileg eltűnt a rengetegben. Az viszont biztos, hogy rendkívül laktató és ízgazdag fogás született.