Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Csirke-rizs kombó némi extrával

Hagymalekvárral és rengeteg sajttal egybesütve

2023. október 01. - Csabi Konyhája

A csirke és a rizs együttese egy igazi örök sláger, amit tényleg a végtelenségig lehet variálni, csupán a fantáziánk szab határt. Én most ugyan nem bonyolítottam túl a dolgokat, de az erőteljesen fűszerezett hagymalekvár és a vastag sajttakaró pont megadta azt a bizonyost pluszt, amitől közel sem lesz hétköznapi ez a fogás.

dsc05403_1.JPG

HOZZÁVALÓK (4 adag)

600g csirkecomb filé
15g fokhagyma reszelve
30g friss petrezselyem
1kg vöröshagyma
3ek Worcester szósz
3tk só
2tk őrölt fekete bors
1tk őrölt római kömény, kakukkfű, kardamom
500g gouda sajt
2ek kókuszolaj

Én most a csirkemellet csirkecombra cseréltem le, de az előkészítése megegyezett a nálam már több receptnél is alkalmazott művelettel. A kisebb kockákra vágott húst némi felforrósított kókuszolajon 6 percig erőteljesen pirítottam, a jelzett idő leteltével pedig 1-1tk sóval és borssal fűszereztem, hozzáadtam 15g reszelt fokhagymát és 30g apróra vágott friss petrezselymet is és egy kétperces aktív kevergetést követően félre is húztam.
Egy másik lábasban felhevítettem 1ek kókuszolajat, majd a lábasba került a félfőre vágott 1kg vöröshagyma, amit kezdetben csupán sóztam, majd 20 perccel később, amikor szépen összeesett a hagyma, akkor kapott egy komolyabb ízesítést az egész a következők szerint: 1-1tk őrölt fekete bors, római kömény, kaukkfű és 3ek Worcester szósz. Még 10 percen keresztül rotyogtattam, időnként megkeverve, majd ezt is félrehúztam. Közben készre főztem egy bögrényi, azaz 250g rizst is amit előzetesen sóztam, a végén pedig 1tk őrölt kardamommal is összekevertem.

Egy kivajazott jénaiba először a rizst egyengettem el, majd jöhetett rá a hagymalekvár, a csirkehús, végezetül pedig a sajtos beborítás. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam (légkeveréses funkciót használva) és 30 perc alatt szép aranybarnára is sült a teteje, de ilyenkor érdemes kicsit pihentetni még a felvágás előtt.

dsc05401.JPG

Igencsak különleges ízvilágú lett a végeredmény, amire ezúttal tényleg nem túlzás a brutális jelző. Az erőteljesen intenzív hagymás réteget jól ellensúlyozza a rizses alap, a sajtos vastag takaró pedig minden sajtimádó megvalósult álma. Nyilván hús tekintetében talán lehet kicsit többel dolgozni, mert a nagy köretrengetegben talán picit eltűnt jelen esetben, de engem nem zavartak az arányok így sem, mert eléggé laktató és izgalmas lett így is a végeredmény.

dsc05402_1.JPG

dsc05405.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4818224419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása