Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Spárgás baconös pite

2016. április 27. - Csabi Konyhája

Folytatódik a pite őrület! Egy kiadós medvehagyma túladagolás után most egy másik nagy kedvencemre váltottam, ami a spárga. A recept ezúttal is pofonegyszerű, a titok az arányok tökéletes megtalálásában rejlik, a végeredmény pedig egészen biztos, hogy minden ínyencet térdre kényszerít!

dsc06829.JPG

Ezúttal piteforma helyett rendes tepsit használtam, amit előzetesen alaposan kivajaztam, majd szépen elegyengettem benne a leveles tésztát (500g mirelit, amit jó előre kivettem a fagyóból, hogy könnyű legyen formázni) úgy, hogy a széleken kb. egy 2 centis részt felvezettem a tepsi oldalára. A szélétől kb. 2 centire késsel húztam óvatosan egy vonalat és ami innentől kifelé esett, az jól bekentem az előzetesen felvert tojással (2db). A maradék tojáshoz hozzáadtam 250g mascarponét, sóztam, borsoztam és egy csokor apróra vágott petrezselyemmel is dúsítottam és simára kevertem. A tésztát egy villával megszurkáltam, majd eloszlattam rajta az elkészült krémet. 500g spárgát alaposan megmostam, a nagyon fás részét letörtem, majd szép katonás rendben elhelyeztem a tepsiben. Elég szorosan kellett pakolnom, de végül pont elfért az összes. A spárgára jöhetett 20dkg szeletelt bacon, ami megint pont ki lett számolva, mert tökéletesen sikerült minden egyes millimétert befedni. Végső lépésként pedig 20dkg füstölt edami sajttal fejeztem be a rétegzést.

175 fokra előmelegített sütőbe toltam és 50 perc alatt készre sütöttem. Persze ez az idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő teljesen, szóval érdemes azért időnként rácsekkolni. Már illatra és látványra is egyértelmű volt, hogy egy újabb csoda született. Korábban már jártam így, úgyhogy nem lepett meg, hogy bizony a bacon nem tudott megpirulni a vastag sajtréteg alatt, de ettől függetlenül ugyanúgy működött a dolog. Alternatív megoldásként meg lehet előre pirítani a bacont, vagy a sajtot csak később rászórni...

dsc06830.JPG

A spárga, a bacon és a füstölt sajt triumvirátusa nagyon durván jól működik együtt és a mascarponés leveles tészta alap is elég stabil keretet biztosított. Szokás szerint, hidegen és melegen is tökéletes élményt nyújt.

dsc06832.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr598666458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása