Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Jalapeno-sajtkrémleves

Krémesen lágy ízbomba, kellemes csípősséggel megfejelve

2023. június 24. - Csabi Konyhája

Nemrégiben szert tettem két üveg savanyított jalapeno paprikára és rögtön elkezdtem gondolkozni, hogy milyen formában lenne a legjobb felhasználni természetesen azon felül, hogy bármilyen étel mellé, vagy egész egyszerűen csak úgy önmagában rágcsálja az ember. Ez itt a reklám helye, mondhatnám, de mivel lassan egy évtizedes jó barátság és szakmai viszony köt össze a Sárréti Chilifarmmal, így azt hiszem ennyit simán elnéztek nekem, hogy kiemelem, az ő remek terméküket használtam. Egészen elképesztően finom ízvilággal és pont a lehető legtökéletesebb, még picit roppanós texturával rendelkezik minden egyes karika. 

dsc05177_1.JPG

Előzetesen azért egy kicsit komolyabban is elgondolkodtam és igyekeztem minél jobban felépíteni a receptet, hogy ne egy ehetetlen lávafolyam készüljön, viszont mindenképp szerettem volna kidomborítani a jalapeno ízvilágát, így aztán bíztam a legjobbakban, hogy a mesterterv végül jól fog szerepelni a valóságban is, haha.
Első lépésként egy evőkanálnyi sült sertészsíron üvegesre pirítottam 200g apróra kockázott vöröshagymát, amire aztán 60g jalapeno karikát és 20g reszelt fokhagymát dobtam és egy egyperces aktív kevergetés után felöntöttem 600ml vízzel és 200g kockázott burgonya is a lábasban landolt. Egy-egy csapott teáskanálnyi sóval, borssal és római köménnyel fűszereztem ekkor, a forrást követően pedig egy zöldségleves kockát is dobtam az alaphoz, de ha alaplevet használunk víz helyett, akkor persze ez a lépés kihagyható. 

dsc05174.JPG

10 percig rotyogtattam a levest majd egy botmixerrel pürésítettem, hozzáborítottam 300g reszelt füstölt sajtot és olvadásig kevergettem, majd felöntöttem 200ml tejszínnel is (20%) és reszeltem rá egy negyed szerecsendiót. Egyet rottyantottam a levesen és újra végigpörgettem botmixerrel. Tálalásnál pirított baconnel és tortilla chipsszel díszítettem. Nagyon izgatottam vártam az első kóstolást és hát igencsak sikerült meglepni magamat. Pont a lehető legoptimálisabb csípősséget sikerült beállítanom úgy, hogy közben ott van a háttérben egy játékos savasság is és hát természetesen kőkeményen dolgozik a füstölt sajt is az ízvilág összességében. Egy picit féltem előzetesen, hogy mennyire működőképes ez a koncepció, de azt kell hogy mondjam, nagyon is!!! Pikáns ízek és sajtok kedvelőinek nagyon tudom ajánlani ezt a receptet! (3-4 adag)

dsc05175.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7818149762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása