Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Rakott zeller tarjával és körtével

Egészen elképesztő ízek egyvelege!

2016. november 27. - Csabi Konyhája

A legutóbbi brutális zöldséglevesem készítése közben lángolt fel újra a zeller iránti rajongásom és már akkor elhatároztam, hogy majd valami menő egytálételt is fogok készíteni belőle a közeljövőben. Nos, a dolog olyannyira jól sikerült, hogy az összetevőket sorba véve legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, hogy egy ennyire dögös, kéjesen finom étellé áll össze a dolog!

dsc00551.JPG

Igazság szerint a legtöbb idő a hozzávalók szeletelésével ment el, mert utána már csak rétegezni kellett, illetve sütőbe tolni az egészet. 66dkg krumplit vettem, amit hámozás után vékonyabb szeletekre szeltem, ugyanezt tettem a 60dkg zellerrel is. Az, hogy mekkora szeleteket vágunk, már ízlés kérdése, én ezúttal a félkör nagyságot favorizáltam. A kivajazott tepsiben (36x26cm) előbb a krumpli fele, majd a zeller fele került lefektetésre, miközben mindkét réteget sóztam, borsoztam. Amikor a körtét vásároltam, kicsit zavarba jöttem, mert nehezen tudtam dönteni a 4-5 féle opció közül, végül a Packham típusú mellett döntöttem (4db - 88dkg) és szerencsére nem nyúltam mellé. Meghámoztam, kicsumáztam, felszeltem és a felét szépen ráhelyeztem az első két rétegre. Végül jöhetett az 54dkg füstölt főtt tarja, szálaira, vagy legalábbis kisebb darabokra tépve. Elég durván sok lett a husi, de úgy voltam vele, hogy legyen csak, baj nem lehet belőle. Zárásként pedig jöhetett a maradék körte, zeller és a krumplival fejeztem be a rétegzést és elég szépen meg is telt a tepsi. Az utolsó két réteget, ugyanúgy mint az elején, itt is sóztam és borsoztam. Utolsó lépésként nyakon öntöttem az egészet 2dl tejszínnel (én 10%-os laktózmenteset használtam), majd ráreszeltem fél szerecsendiót. Alufóliával letakarva, 180 fokos sütőbe toltam egy órára. Nagyon brutális illatfelhő alakult ki a konyhában az utolsó negyed órára, illetve tökéletesen puhára főtt minden, amit követően még fólia nélkül túlóráztattam a rakott zellerem további 20 percig.

Ahogy abban előzetesen bíztam, a kissé fura ízkombinációk nagyon jól összedolgoznak, de természetesen a zeller a fő zászlóvivő ebben a kompozícióban, amihez nagyon durván jól illik a csülök és a körte párosa, de a krumplis felturbózás is tovább gazdagítja az ételt, miközben a tejszínes öntettől jó csucsmákos lett az egész. Az egyik adagnál a későbbiekben kipróbáltam, milyen ha kap egy kis Tabasco locsolást a dolog, érdemes kipróbálni, hiszen el nem rontotta az összképet, csupán egy kissé más dimenzióba került az étel... :) (5 adag)

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7811988000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása