Ha év vége/eleje, akkor lencse! Különösebben nem szoktam a különböző szokásokat és babonákat követni, de mivel eleve nagyon szeretem a lencsét, így soha nem esik nehezemre az év végén valami lencsés ételt készíteni. A tavalyi igencsak menő harira leves után ezúttal egy sűrű, de nem kevésbé fantasztikus étel született.
HOZZÁVALÓK (4 adag)
200g füstölt mangalica szalonna
300g vöröshagyma
500g tarja
400g hámozott paradicsom konzerv
150g zellerszár
20g fokhagyma
1-1tk őrölt fekete bors, római kömény, fahéj, gyömbér, kurkuma, koriander, kardamom, füstölt paprika
2tk só
6db kisebb babérlevél
250g lencse
500ml víz
1db zöldség leveskocka
400ml kókusztej
30g friss petrezselyemzöld
Kezdésként zsírjára pirítottam a felcsíkozott füstölt mangalica szalonnát (5 perc), amihez aztán a felkockázott vöröshagyma is csatlakozott, amit ekkor még csak sóztam. Öt perccel később a felkockázott tarja is a lábosba került és addig kavargattam, amíg egyenletes színt nem kapott minden egyes darab (kb. 5 perc). Ekkor a hámozott paradicsom konzerv, a felkarikázott zellerszár és a reszelt fokhagyma is hozzáadásra került egy kiadós fűszerezéssel megfejelve: só, bors, római kömény, fahéj, gyömbér, kurkuma, koriander, kardamom, füstölt paprika, babérlevél
Egy alapos átkeverést követően az előző este beáztatott, majd lecsepegtetett lencse is hozzáadásra került 500ml vízzel együtt, a forrást követően pedig még egy zöldség leveskocka is csatlakozott, majd csökkentett hőfokon, fedő alatt, időnként megkeverve 40 percen keresztül rotyogtattam. Eddigre a hús és a lencse is megpuhult és ekkor felöntöttem egy konzervnyi kókusztejjel is és az apróra metélt friss petrezselyemzöld hozzáadását követően csupán 5 perc rotyogtatás után késznek is ítéltem meg a nagy művet. A gazdag fűszerezésnek köszönhetően jó intenzív, mély és gazdag ízvilágú lett a végeredmény, amihez a kókusztej is egy nagyon jó pluszt adott. Egy igazi jó kis laktató, évzáró/évnyitó fogás!