Amikor év elején elkészítettem a grízes tészta alapreceptemet, már akkor agyaltam azon, hogy majd egyszer egy rakott verzióban is elkészítem. Igazság szerint nem bonyolítottam túl a dolgokat így első körben, de majd szerintem lesz ennek még folytatása a jövőben...
HOZZÁVALÓK
150g búzadara
2ek napraforgóolaj
500g szélesmetélt
250g baracklekvár
650g sárgabarack
3ek kristálycukor
12g vanillin cukor
2 tojás (M)
vaj a tepsi kikenéséhez
Első körben elkészítettem a grízes tésztát, amihez 2ek olajon lepirítottam 150g búzadarát 5 percig folyamatosan kavargatva, majd félrehúztam, 100ml vízzel felöntöttem és elkavartam. A közben kifőtt és leszűrt tésztához kevertem és hozzáöntöttem egy decit a tészta főzővizéből és 250g baracklekvárral és 2ek cukorral is alaposan összekutyultam. Egy tálban felvertem 2 tojást (M) egy csomag (12g) vanillin cukorral és még ezt is a tésztához öntöttem és alaposan összeforgattam az egészet, végül egy kivajazott tepsibe öntöttem. A tetejére félbevágott barackokat helyeztem szorosan és 1ek cukorral megszórtam úgy, hogy mindenhova egyenletesen jusson belőle. 180 fokra előmelegített sütőbe tolva (légkeveréses funkciót használva) 30 perc alatt készre sütöttem.
Nyilván túl nagy meglepetés nem érhetett, hiszen egy tisztességes grízes tészta lett megfejelve sárgabarackkal, de a végeredmény mégis valahogy más és izgalmas lett, ráadásul igencsak laktató is!