Imádom a rakott zöldbabot! Itt a blogon már megemlékeztem az általam leginkább favorizált verzióról, illetve egy kicsit kísérleteztem egy kolbászos-rizses összeállítással is. Ezúttal a mesterreceptemet variáltam meg egy picit és egy új szintre emeltem az ízélményt, rakott zöldbab fanatizmusom pedig ennek nagyon örült.
Kezdésként egy kanálnyi sült zsíron üvegesre pirítottam 350g kockázott vöröshagymát, amit csupán sóztam és kb. 5 perc elteltével 10g reszelt fokhagymát is dobtam rá, egy perccel később pedig az 500g darált hús is a hagymás alapon landolt. Ízlés kérdése, hogy ki milyen hússal dolgozik, én most 50-50 sertés/marha vegyes húst használtam. Nagyjából 5 percig kevergettem, kavargattam, hogy mindenhol egységes színt kapjon a hús, majd jöhetett a fűszerezés: 1-1tk őrölt feketebors, kurkuma, fahéj és 2tk füstölt piros paprika. Néha megkeverve 5 percig rotyogott ez a darált húsos alap, majd egy zacskónyi (450g) előzetesen már kiolvasztott zöldbab és 10g apróra vágott friss kapor is csatlakozott a lábas tartalmához. Időnként megkeverve további 10 percig rotyogtattam még ezt a mennyei alapot, miközben készre főztem 500g tésztát is, ami nálam rövid makaróni volt. A tésztát alaposan összeforgattam a húsos alappal és egy kizsírozott tepsibe öntöttem és szépen elegyengettem.
Egy doboz 20%-os tejfölt (330g) 2 tojással és 200g juhtúróval szépen egyneműre kevertem és rácsorgattam a húsos-zöldbabos tésztára, majd az egészet beborítottam 300g gouda sajttal. 190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem, míg egy kicsit megpirult a sajt. Ilyenkor a felszelés előtt érdemes várni kb. 20 percet még, majd indulhat is a lakoma! Nekem nagyon bejött ez a kis kapros-juhtúrós megbolondítás, szóval csak ajánlani tudom kipróbálásra ezt a receptet is rakott zöldbab témában. (6 adag)