Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Magyarország Tortája & Az Év Fagyija 2021

A sütemény egyértelmű csalódás, a szedres-csokis-chilis fagyi viszont mindenért kárpótolt

2021. augusztus 23. - Csabi Konyhája

Régebben igencsak aktív érdeklődéssel követtem nyomon évről évre a Magyarország Tortája kreációkat (2011, 2012, 2013, 2014, 2015) és nálam egyébként a 2016-os Őrség Zöld Aranya volt olyan, amit ugyan csak később kóstoltam meg, de azóta is szívesen fogyasztom újra, ha látom valahol a kínálatban, az elmúlt 4 év tortái viszont valahogy rendre kimaradtak. Most viszont újra fellelkesedtem és a fővárosi őrület ugyan kimaradt, azért több cukrászda közül is tudtam választani Békéscsabán és már csak azért is a Cafe One mellett döntöttem, hogy az általam korábban már sokat dicsért Év Fagyiját is újra megkóstolhassam egyúttal.

dsc03881.JPG

Először is nézzük a tortát, ami nemes egyszerűséggel Napraforgó névre lett keresztelve és a budapesti Habcsók Cukrászda érdeme. Csokoládés, ropogós talpon, búzaliszt mentes, pirított napraforgó őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel. Így hangzik a hivatalos leírás, amitől ugyan nem ugrott egekbe a pulzusom, de kíváncsian vártam, hogy mennyire fog hatalmába keríteni egy esetleges ízkavalkád. Hát sajnos semennyire. Igazából nem is értem, hogy egy ilyen sütemény hogyan érdemelhette ki a Magyarország Tortája nemes címet... Akármennyire is próbáltam kiérezni a különbségeket a rétegeknél, a legfelsőn kívül nem igazán tudtam megállapítani, hogy most éppen mit is kóstolok, annyira ízhalovány volt az egész. A körte az mondjuk egyértelműen ott volt, de ezt az egészet inkább nevezném unalmasnak, mint akár csak egy kicsit is érdekesnek. Az egészet az alsó, ropogós csokis-szotyis réteg mentette meg, ami viszont tényleg annyira menő volt, hogy igazából már csak emiatt érdemes volt megkóstolni az Ország Tortáját. A napokban olvastam egy cikket arról, hogy "egekben az Ország Tortája ára", miközben 900 forint körüli értékekről lehetett benne olvasni. Jelen esetben én 1150 forintot fizettem, ami tekintve, hogy különösebben nem varázsolt el a torta, nyilván nem a legjobb ár/érték arány.

dsc03880.JPG

dsc03883.JPG

Az Év Fagyiját már jól ismertem, hiszen a kihirdetését követően lényegében azonnal mentem is letesztelni és olyan magas szinten le lettem nyűgözve, hogy az valami döbbenet. Pedig nincs túlbonyolítva a dolog: csokoládé, szeder és chili. A Bíborka névre keresztelt fagylalt ráadásul a Cafe One saját kompozíciója, a fagyihoz használt chili pedig az általam is nagyra tartott és szeretett Kígyóscsili finomsága. Erőteljes ízélmény a lehető legtökéletesebb harmóniában, ahol a csoki és a szeder fantasztikus párosa mellé a chili a lehető legjobb mértékben ad hozzá egy hatalmas pluszt! Érdekes, hogy bár jómagam nagy chilikedvelő vagyok, de például a chilis csokiért már nem nagyon vagyok oda és chilis sörből se tudtam még olyat inni, amire azt mondtam volna, hogy finom. Itt viszont annyira tökéletes az összhang, hogy tényleg csakis szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. A 450 forintos gombóc ár is rendben van nálam, hiszen egy zseniális ízbombát kaptam, és ha már csak azt nézzük, inkább ennék 2-3 gombóc ilyen fagyit, mint egy újabb Ország Tortáját...

arac9105.JPG

dsc03882.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8716666336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása