Arról a végtelenségig lehetne vitázni, hogy milyen is az "igazi" gulyásleves, hiszen ahány ház annyi szokás, én jelen esetben tőlem talán kissé váratlan módon egy hagyományosabbnak mondható verziót készítettem el néhány talán szokatlan zöldség hozzáadásával, mivel az már a legelején irányelv volt, hogy minél színesebb, gazdagabb legyen az összeállítás.
Első lépésként felolvasztottam egy evőkanálnyi sült zsírt, majd üvegesre pirítottam két fej (32dkg) kockázott vöröshagymát, közben sóztam, borsoztam és 1tk őrölt köménnyel is meghintettem. 10 perc elteltével 4 gerezd reszelt fokhagyma (18g), 1 szárított erős pirospaprika apróra vágva és 1tk őrölt édes pirosparika is csatlakozott a hagymás alaphoz, 1-2 perc aktív kavargatást követően pedig jöhetett az ízlés szerinti nagyságú kockákra vágott marhahús. Erről is nyilván megoszlanak a vélemények, hogy milyen húsból a legjobb, de mivel teljesen váratlanul kaptam egy darab gyönyörű szép vastaglapockát ajándékba, én most ezzel dolgoztam. 5 percnyi újabb aktív kevergetés következett, majd felöntöttem 3dl száraz vörösborral és 1-2 percig rotyogtattam az alapot. Ekkor jöhettek a zöldségek: félfőre vágott répa (220g), felkarikázott szárzeller (200g), 1 felkockázott paradicsom (100g), valamint 1 kis konzerv sűrített paradicsom (70g), 4 babérlevél és 1-1tk kakukkfű és provance-i fűszerkeverék. Felöntöttem 1.5L vízzel, a forrást követően pedig egy két és fél órás rotyogás következett, időnként megkeverve a levest. A jelzett idő letelte után adtam hozzá a felkockázott krumplit (25dkg), 25 perccel később pedig még némi fagyasztott zöldséget: kukorica (100g), zöldborsó (100g) és zöldbab (130g). 10 percnyi rotyogást követően pedig el is készült a nagy mű, amihez utolsó lépésként már csak egy csokor apróra vágott friss petrezselymet adtam.
Kinézetre és illatra is igen biztató lett a leves és hát bizony az ízvilág is jelesre vizsgázott. Kellően erőteljes, sokszínű ízvilág jellemezte, és pont el lett találva a csípőssége is, a hús pedig optimális állagúra puhult. Friss kenyér társaságában akár egytálételként is megállja a helyét. (6 adag)