Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Rakott krumpli #2

2015. május 31. - Csabi Konyhája

A rakott krumpli egy olyan klasszikus fogás, amit szinte egészen biztos, hogy mindenki készített már, aki csak egy kicsit is szeret a konyhában tevékenykedni. Korábban már én is megírtam a magam kis alapreceptjét, amit most azért egy picit feltuningoltam, aminek a végeredménye egy igazi ízorgia lett.

Kezdésként feltettem főni sós vízben 6 darab nagyobb krumplit (1.30 Kg) héjastul és közben 8 tojást is keményre főztem szintén sós vízben. Közben felszeleteltem 30dkg kiváló minőségű csabai házikolbászt, ami az egész étel egyik legfontosabb eleme! Elkészítettem a mártásomat is a következő elemek jó alapos elkeverésével: 450g tejföl (12%), 1dl tej, 2dl tejszín (20%), 2 tojás. Sóstam és borsoztam még a mártásomat.

Kivajaztam egy tepsit, majd elkezdtem a rétegzést: krumpli, tojás, kolbász. A mártás felével jól meglocsoltam majd jött egy újabb réteg tojás, kolbász, végül pedig a maradék krumpli. Én a sorrendet véletlenül felcseréltem, így nem a krumpli került a tetejére, haha, de egyébként teljesen jó lett így is! Ismét locsoltam, lefedtem alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütöttem. Levettem a fóliát, beborítottam az egészet füstölt sajttal (26dkg), majd még a sajt pirulásáig visszatoltam a sütőbe.
A jó sok mártástól rendkívül krémes, lágy állagú lett az egész, de mégsem folyós. A kolbász tette a dolgát, mint mindig, és a füstölt sajt is adott egy kis pikantériát az egészhez. Igazából olyan nagyon nagy változások nem történtek az alaprecepthez képest, de valahogy mégis másabb lett az egész, engem nagyon meggyőzött! :) Külön érdekesség, hogy lényegében egyáltalán nem fűszereztem semmit, csak a mártást és végül meg sem fordult a fejemben, hogy bármi hiányozna belőle. Ahogy azt korábban is kiemeltem, a kolbász nagyon fontos alkotóeleme az összeállításnak, ami jelen esetben is elvitte "hátán" az egészet. Akinek esetleg rossz élményei vannak száraz, fojtós rakott krumpli kategóriában, mindenképp próbálja ki ezt a receptet!


A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr438577048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen 2015.09.13. 12:00:01

Most hetvegen kiprobaltam, nagyon jo kis recept/kaja. Bar nem csabai kolbasszal, igy biztos a pokolra jutok :-) Andras

csabillog 2015.09.13. 12:22:55

Haha, örülök, hogy jól sikerült. Egészségedre! ;)
süti beállítások módosítása