Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Újbudán nyitott új éttermet a Planet Sushi!

A megnyitón én is ott jártam és csipegettem egy keveset mindenből.

2017. június 09. - Csabi Konyhája

Az ázsiai konyha rajongói számára minden bizonnyal nem kell már bemutatni az Oktogonnál található Planet Sushi éttermet, amit én is jól ismerek, bár korábban még sosem jártam náluk. Májusban új egységgel bővült a lánc Újbudán, az Allee bevásárlóközpont oldalában, egy sajtóbemutató alkalmával pedig én is jelen voltam és baráti hangulatú kis kóstoló keretin belül végre én is megismerkedhettem a Planet Sushi kínálatával és koncepciójával.

dsc03022.JPG

A Planet Sushi anno mint japán étterem indult 2006-ban, az évek folyamán a folyamatos étlap frissítéseknek és bővítéseknek köszönhetően ma már Ázsia számos ízeit fel tudják vonultatni. Az Oktogonon található étteremben még a régi, autentikusabb design képviselteti magát, míg az új helyen teljesen egyedi a kialakítás, a japán éttermek letisztultságát ötvözik a mai modern és barátságos éttermek belső tereivel. Az étlap egyébként teljesen megegyezik mindkét étteremben. Az újbudai egységben mindenképp kiemelendő a gyönyörű lounge terasz, ami valóban párját ritkítja. A házhozszállítás júniusban indul majd valamikor, erről egyelőre pontos dátumot még nem tudni.

Kezdésként egy nagyon ízléses válogatás érkezett az asztalhoz, a zöld kis batyu (butaniku) spenótos sertés, a fekete kis csomag (ebi) curry-s rákhús repülőhalikrával, a narancssárga kis batyu (sake) pedig répás-lazacos falatka volt. Ezen kívül még csirkehússal, shiitake gombával és gyömbérrel töltött sült tavaszi tekercs (Tori Harumaki) és egy sült sertéshúsos kis csomag (gyoza) is helyet kapott a bambusz gőzölő kosárkában. Remek kezdése volt az estének! Az ételek hivatalos elnevezése könnyen zavarba hozhatja az étterembe látogatót, de a menü képekkel illusztrált és közérthető leírás is van mindenhez, ugyanakkor a személyzet is rendkívül segítőkész, bármilyen kérdés is merüljön fel.

dsc03015.JPG

Egy levessel folytatódott a menü, ami mi más is lehetett volna, mint egy jó kis ramen, jelen esetben Tonkatsu Ramen, amibe tészta, pácolt sertéshús, szójacsíra, újhagyma, ponzu szósz és Nitamagoban pácolt tojás is került. Egészen elképesztő ízélmény, parádés megvalósítás jellemezte az egészet, a leves minden egyes eleme a legmagasabb szinten teljesített. Érdekességképpen kihoztak egy rendes adagot is, mivel mi mindenből kisebb, kóstoló mennyiséget kaptunk, hogy bírjuk a végéig, haha. Igazán tartalmas kis leveske volt ez, aminek egyébként van egy fűszeresebb, csípős verziója is.

dsc03016.JPG

dsc03020.JPG

Ezután egy picit szusszantunk, kiültünk a teraszra, mielőtt a nagy durranás, a maki válogatás megérkezett volna az asztalokhoz. Itt tartanám fontosnak kiemelni, hogy időnként megnövekedhet a várakozási idő, mivel mindent frissen készítenek, rendeléstől függően, de én erre azt mondom, hogy ez csak természetes, illetve én úgy vagyok vele, hogy aki szerintem egy ilyen helyre beül, annak érdemes megadni a módját és tényleg egy komoly élményként megélni az egészet. A válogatás iszonyatosan erős látványban, nehéz szavakat találni, rendkívül impozáns, erősen zavarba ejtő mindegyik kis tekercs, melyek közül csak egy párat, az igazán különlegeseket emelném ki az alábbiakban:

Unagi Onigara maki füstölt angolna, krémsajt és pácolt jégretek tökéletes kombinációja, szezámmaggal és unagi szósszal díszítve
Spicy Maguro Maki fűszeres maki tekercsek ropogós tigrisrákkal, avokádóval és krémsajttal, vörös tonhalba forgatva, chilis pirított szezámmaggal megszórva, friss korianderrel díszítve
Unagi Ovase különleges maki füstölt angolnával, uborkával, lazackrémmel, szezámmaggal és lazackaviárral, unagi szósszal tálalva
Philadelphia Maki csodálatosan omlós krémsajtos tekercs lágy lazacba göngyölve
Sült maki: Singapore Maki ropogós, sült tekercs lazaccal, padlizsános paprikával és pácolt gyömbérrel, salátával tálalva, krémes tobikó szósszal megkoronázva

Nehéz lenne csak egyet kiemelni, de talán a sült maki a legesélyesebb az instant kedvenc díj elnyerésére, de a krémsajtos opció is mély nyomokat hagyott bennem, miközben az igazat megvallva mindegyikben volt valami különleges, valami csábító, de az előbb említett kettő vitte talán a prímet. Nem tudom, hogy ez szentségtörés vagy sem, de annyira finomak voltak önmagukban is ezek a makik, hogy én nem is nagyon mártogattam szójaszószba.

dsc03021.JPG

dsc03024.JPG

Két tésztaétellel folytatódott a kóstoló, miközben egyre sűrűbb szuszogásokat, és sóhajtozásokat lehetett hallani az asztal körül ülőktől. Az elsőként érkező Mee Goreng (malájtészta csirkével, zöld és piros kaliforniai paprikával, káposztával, bambuszrüggyel, szója és osztriga szósszal) nagyon rendben volt, bár engem az utána érkező klasszikus Pad Thai sült zöldségekkel, csirkével, rákkal és mogyoróval díszítve vett le igazán a lábamról. Borzasztó menő és rettenetesen gazdagon megpakolt összeállítás volt ez, egy igazi gasztro őrület, a tészta, a hús, minden tíz pontos volt.

A kegyelemdöfést a nem éppen hétköznapi desszert adta meg végül. Friss gyümölcsös csokoládétekercs, mandulával borítva, krémes szósszal tálalva (Domino) és édes rizstekercs tejszínnel, friss gyümölcsökkel és kókuszpehellyel (White Orchid), nekem ez utóbbi lett az abszolút favorit, de mindkettőről elmondható, hogy nagyon könnyed, rendkívül friss, különleges befejezése volt az étlap mustrának. Igazi ellenállhatatlan kis falatkák, amik a kevésbé édesszájúakat is garantáltan levesznek a lábukról.

Összességében tehát elmondható, hogy egy erősen frekventált helyen, rendkívül impozáns környezetben, abszolút csúcskategóriás ételeket lehet itt fogyasztani, és bár nincs túl nagy összehasonlítási alapon, de azért jártam már pár ázsiai étteremben és mindenképpen a legjobbak közé sorolnám a Planet Sushi legújabb, újbudai egységét.

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4512576925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.06.10. 12:50:09

Kíváncsi vagyok, hogy meddig bírják. Ez most csak Planet Sushi vagy van mellette TGI Fridays is?
Én már azt hittem, hogy kivonul a Rosinter az országból, miután bezárták az éttermeik többségét (sushi+olasz a Üllői és a Körút sarkán, sushi+amerikai a Deák téri metrónál, és szerintem a Westendben is volt olasz vagy sushi a TGI mellett).

A nevek elvileg japánul vannak, mint a legtöbb japán étteremben, de az tényleg érdekes, hogy rántott hús helyett pácolt hús van a Tonkatsu Ramenben :)
A szójaszósz miatt ne aggódj, nem kötelező belemártani a sushit, sőt, a rizs nem is érhet bele és persze a wasabit se szabad a szójaszószba keverni :)

Tapasztalataim szerint a Planet Sushiban a minőség nem egyenletes és ezzel finoman fogalmaztam. Volt olyan vacsora, ami mögött elbújhatnak a pesti japán éttermek, de volt olyan is, ami legfeljebb gyenge átlagos. Az új éttermükben még nem voltam, drukkolok nekik, hogy sikerüljön stabilan jót főzni.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2017.06.11. 08:54:18

@Étteremkritikus: Csak PS.
Köszi az érdekes infókat. ;) Mondjuk manapság szerintem minden hellyel kapcsolatban elmondható, hogy a minőségi munkaerő (illetve annak hiánya) mellett, illetve azzal szoros összefüggésben az ételek stabil minősége a nagy kérdés.
süti beállítások módosítása