Nagy kedvenceim közé tartoznak a különböző tengeri herkentyűk, viszont eddig leves készítésére még nem adtam a fejemet. Most viszont végre elérkezett az idő, és a cudarabb időjárásra való tekintettel egy igazi testet-lelket melengető ütős és rendkívül gazdag leves kerekedett ki a legelső próbálkozásomból, ami még a legmerészebb előzetes várakozásaimat is felülszárnyalta ízvilágban.
Kezdésként 2 fej kockázott lilahagymát (28dkg) üvegesre pirítottam némi felhevített olívaolajon és rögtön az elején még 3 szál vaskosabb újhagymát is utánaküldtem felkarikázott formában. 1-1 teáskanálnyi őrölt gyömbérrel és kurkumával is fűszereztem, valamint sóztam és borsoztam is, 10 percnyi kevergetést követően pedig 4 gerezd reszelt fokhagymát is hozzáadtam még. Ekkor jöhetett egy nagy fej paradicsom apróra kockázva, 5 perccel később pedig már a felkarikázott répa (28dkg) is a lábasban landolt. Felöntöttem egy liter vízzel az eddigi alapomat, hozzáadtam még 5 babérlevelet és egy teáskanálnyi egész koriandert is és 15 percen keresztül rotyogtattam a levest. Az a durva, hogy már ez az alaplé is annyira elképesztően finom volt, hogy már legszívesebben ebből is ettem volna egy tányérral, haha.
Pedig a lényeg még csak most jött! Még a főzés kezdetén kivettem a fagyóból a tenger gyümölcsei mixet (830g), ami ekkorra már szépen felengedett, az alaplével jól elkeverve pedig még további negyed órán keresztül rotyogott, illetve jelen esetben az a lényeg, hogy a tintahalkarika megpuhuljon. Felöntöttem még fél liter vízzel, újrasóztam és borsoztam, valamint ekkor adtam a leveshez egy csokor egészen apróra vágott friss petrezselymet is. Öt perccel később utolsó lépésként még 2dl tejszín és fél citrom kifacsart leve is az összeállítást gazdagította, majd az újraforrást követően végre el is készült a nagy mű!
Rendkívül intenzív ízvilágú, egyszerre selymes és vadítóan pikáns ízvilágú, kellemesen savanykás leves született, amihez ízlés szerint még akár üvegtésztát is lehet tenni, tovább gazdagítva az amúgy sem szerény végeredményt. Én amikor másodjára ettem, még megbolondítottam egy csepp Carolina Reaper chili esszenciával is, nálam ez érte el az abszolút csúcsot, de az igazat megvallva már alapjáraton is teljesen elaléltam a levestől és hát bizony nagy valószínűséggel elő fog ez majd még kerülni a közeljövőben is! (6 adag)