Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Tenger gyümölcsei leves

Egy ellenállhatatlan igazi ízbomba!

2018. január 29. - Csabi Konyhája

Nagy kedvenceim közé tartoznak a különböző tengeri herkentyűk, viszont eddig leves készítésére még nem adtam a fejemet. Most viszont végre elérkezett az idő, és a cudarabb időjárásra való tekintettel egy igazi testet-lelket melengető ütős és rendkívül gazdag leves kerekedett ki a legelső próbálkozásomból, ami még a legmerészebb előzetes várakozásaimat is felülszárnyalta ízvilágban.

dsc04442.JPG

Kezdésként 2 fej kockázott lilahagymát (28dkg) üvegesre pirítottam némi felhevített olívaolajon és rögtön az elején még 3 szál vaskosabb újhagymát is utánaküldtem felkarikázott formában. 1-1 teáskanálnyi őrölt gyömbérrel és kurkumával is fűszereztem, valamint sóztam és borsoztam is, 10 percnyi kevergetést követően pedig 4 gerezd reszelt fokhagymát is hozzáadtam még. Ekkor jöhetett egy nagy fej paradicsom apróra kockázva, 5 perccel később pedig már a felkarikázott répa (28dkg) is a lábasban landolt. Felöntöttem egy liter vízzel az eddigi alapomat, hozzáadtam még 5 babérlevelet és egy teáskanálnyi egész koriandert is és 15 percen keresztül rotyogtattam a levest. Az a durva, hogy már ez az alaplé is annyira elképesztően finom volt, hogy már legszívesebben ebből is ettem volna egy tányérral, haha.

dsc04426.JPG

dsc04432.JPG

Pedig a lényeg még csak most jött! Még a főzés kezdetén kivettem a fagyóból a tenger gyümölcsei mixet (830g), ami ekkorra már szépen felengedett, az alaplével jól elkeverve pedig még további negyed órán keresztül rotyogott, illetve jelen esetben az a lényeg, hogy a tintahalkarika megpuhuljon. Felöntöttem még fél liter vízzel, újrasóztam és borsoztam, valamint ekkor adtam a leveshez egy csokor egészen apróra vágott friss petrezselymet is. Öt perccel később utolsó lépésként még 2dl tejszín és fél citrom kifacsart leve is az összeállítást gazdagította, majd az újraforrást követően végre el is készült a nagy mű!

Rendkívül intenzív ízvilágú, egyszerre selymes és vadítóan pikáns ízvilágú, kellemesen savanykás leves született, amihez ízlés szerint még akár üvegtésztát is lehet tenni, tovább gazdagítva az amúgy sem szerény végeredményt. Én amikor másodjára ettem, még megbolondítottam egy csepp Carolina Reaper chili esszenciával is, nálam ez érte el az abszolút csúcsot, de az igazat megvallva már alapjáraton is teljesen elaléltam a levestől és hát bizony nagy valószínűséggel elő fog ez majd még kerülni a közeljövőben is! (6 adag)

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6613610827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbazs 2018.01.31. 18:51:41

Nagyon guszta, grat!

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2018.01.31. 19:48:26

@Attilajukkaja: @mbazs: köszönöm, pedig annyira nem is sikerültek jóra sajnos a képek, mint amilyen jól élőben kinézett a leves. De ami ennél is fontosabb, hogy nagyon finom lett! :) Én ettem már étteremben olyan tenger gyümölcsei levest, aminek olyan íze volt, mintha beleborult volna a mosogatószer... Úgyhogy különösen nagy sikernek könyveltem el első ilyen jellegű próbálkozásomat.

Attilajukkaja 2018.02.01. 12:34:19

@Csabi Konyhája:
"ettem már étteremben olyan tenger gyümölcsei levest, aminek olyan íze volt, mintha beleborult volna a mosogatószer."
Ilyet már én is készítettem otthon. Szerintem az alapanyaggal volt a gond. Hiába veszem fagyasztva a tenger gyümölcseit, Isten tudja, hogy volt az tárolva, kezelve. :o(
süti beállítások módosítása