Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Mákos tejberizs aszalt vörösáfonyával

Ellenállhatatlan finomság, akár vendégvárónak is tökéletes pohárdesszert

2019. május 19. - Csabi Konyhája

Nem sűrű vendég ezen a blogon az édesség, de van az úgy, hogy kedvem támad nekem is alkotni valami finomat, különlegeset ebben a műfajban is. Nyilván nem vagyok vele egyedül, de gyerekkori nagy kedvencem a tejberizs, amit aztán én magam is milliószor elkészítettem a hagyományos módon és eddig sose gondoltam arra, hogy nekiálljak varázsolni, ami jelen recept ismeretében azt hiszem igen nagy hiba volt. Mint oly sok esetben, itt is szinte a végtelenségig lehet variálni az egyébként pofonegyszerű receptet, íme egy igencsak belevaló verzió!

dsc06878.JPG

Egy lábasba öntöttem 2dl vizet és 15dkg rizst egy csipet só kíséretében. Forrás után csökkentett hőfokon folytattam a műveletet, időnként megkavarva, majd amikor már majdnem teljesen elfőtt a víz, akkor felöntöttem 5dl tejjel, hozzáadtam egy csomag (10g) vanillin cukrot, egy evőkanál nádcukrot és egy csapott teáskanálnyi őrölt fahéjjal is megszórtam. Továbbra is csökkentett hőfokon rotyogtattam, kavargattam, amíg be nem sűrűsödött. Újszülöttnek minden vicc új alapon itt megjegyzem, hogy nem kell megvárni amíg totálisan beszív a rizs minden folyadékot, kellemesen csucsogósra lehet hagyni. Hozzádobtam 25g vajat, amivel alaposan elkevertem a tejberizst és ekkor következett a sorban 30g darált mák és 100g aszalt vörösáfonya. Egy jó alapos összekeverés után 10 percig fedő alatt pihentettem ezt a fenséges remekművet majd kisebb tálkákba szedtem. 

Hát mit is mondhatnék, maximálisan elégedett voltam a végeredménnyel, kellemes, nem túlzottan édes ízvilágú tejberizs született, amihez remekül illett a fanyar mák és a fenséges vörösáfonya. Igazi desszertkülönlegesség, ami mondjuk szerintem frissen, melegen az igazi, de a későbbiekben hűtve is kiváló élményt nyújt az elfogyasztása. Szerintem annyira menő ez az ízvilág, hogy semmi nem hiányzik hozzá, de természetesen aki nem bír magával, ízlés szerint valamilyen lekvárral esetleg különböző gyümölcs darabkákkal tovább lehet bolondítani a végeredményt. Egyébként kissé becsapósak lettek az adagok, mert bár ilyen kisebb kis tálkákba szedtem, azért eléggé telít ez a finomság, így aztán 3 emberes adag, vagy kisebb pohárkákba szedve 6 kóstoló adag is kihozható a fenti receptleírás betartásával.

dsc06873.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr814828818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása