Az utóbbi időben többször is megmutatta igazi arcát az ősz, így aztán én is arra gondoltam, hogy egy jó gazdag, sűrű leves elkészítésével hangolódom minderre. Két nagy kedvencemet, a sütőtököt és a céklát állítottam a középpontba, így aztán túl nagy kockázatot nem is vállaltam a végeredményt illetően.
HOZZÁVALÓK (4 adag)
400g kanadai sütőtök
400g cékla
400g sárgarépa
480g vöröshagyma
240g szárazkolbász
240g füstölt főtt szalonna
2ek zsír
0.8l víz (vagy alaplé)
17g fokhagyma
30g sushi gyömbér
1-1tk őrölt fekete bors, római kömény, füstölt paprika, kakukkfű, só
Egy evőkanálnyi olvasztott zsíron üvegesre pirítottam a felkockázott vöröshagymát (10 perc), amit közben csak sóztam, majd előbb a felkockázott répát és céklát dobtam csak rá és felöntöttem vízzel (vagy alaplével) és az összes fűszert hozzáadtam. A forrást követően fedő alatt 20 percig rotyogtattam, időnként megkeverve és végül a felkockázott sütőtök is csatlakozott az alaphoz és egy újabb 20 perces rotyogtatás következett. Az utolsó 10 percben adtam hozzá a kisebb darabokra vágott gyömbért és a reszelt fokhagymát és az előzetesen kicsit lepirított felkockázott szalonna és kolbász duóját.
A nagy művelet közben most el is felejtettem állapotfotókat csinálni, így csak a már kész mű lett megörökítve. Mesésen illatozó, igazi jó sűrű leves született, ami kenyérrel fogyasztva akár önmagában is megállja a helyét, esetleg utána még némi desszerttel lehet feltenni az i-re a pontot. Az ízvilág kellemesen pikáns és magával ragadó, pont nagyon jól tud esni egy szeles/esős nap közben/végén.