Korábban még sose csináltam kifejezetten quiche-t, bár sok hozzá hasonló pitét készítettem már nagy sikerrel, úgyhogy gondoltam elérkezett ennek is az ideje. Ráadásul egy elég szimpi insta videó hozta meg a kedvem az egészhez, amiben a tészta helyett egy sült zöldséges alap a kiindulási pont. És bár a végeredmény nem lett teljesen olyan, mint gondoltam, azért összességében egy jó kis ütős, ezúttal hús- és tésztamentes kis étel született.
Első feladatként rögtön át is estem a folyamat legkellemetlenebb részén, a reszelésen! Egy 0.5kg fej brokkolival dolgoztam, amiből 36dkg brokkolit (szárával együtt), 48dkg krumplit, 2 szál (10dkg) szárzellert és 10dkg cheddar sajtot is lereszeltem és jó alaposan összekevertem, miközben 1-1tk sóval és borssal is megszórtam. Mivel sehol se találtam a piteformámat így kénytelen voltam egy előzetesen olajjal kikent tepsibe egyengetni ezt a reszeléket és egy kicsit felvezettem a tepsi oldalaira is. Előbb egy kistányérral, majd egy pohár aljával is szépen lenyomogattam ezt a zöldséges alapot és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam 45 percre.
Szemlátomást elég szépen meg is sült és közben elkészítettem a "feltétet" is, ami a következőkből állt: 6 felvert tojás elkeverve 2dl tejszínnel (20%), amihez 15dkg felkockázott paradicsom, a maradék brokkoli kisebb darabokra szedve, 14dkg vöröshagyma apróra kockázva és 15dkg reszelt cheddar sajt is csatlakozott. Ezt a mixet is sóztam, borsoztam és jó alaposan összekevertem, majd ráöntöttem a kisült alapra és szépen elegyengettem. Mehetett vissza a sütőbe további 25 percre, ami idő alatt megdermedt a tojásos keverék. Hagytam kicsit hűlni, mielőtt felvágtam volna, és a kiszedésnél jött a meglepetés, hogy bizony nem lett túlzottan egységes, szilárd állagú a tésztát kiváltó zöldséges alap. Ettől függetlenül ízre brutálisan jól muzsikált a kész mű és nem volt zavaró az sem, hogy az alap egy kicsit szétesős lett.
Kinézetre, illatra és ízre is egy nagyon ütős különlegesség született, amit talán langymelegen a leginkább ajánlott fogyasztani, de teljesen kihűlve, hidegen is megállja a helyét, illetve egy más élményt nyújt. Két ilyen kocka elfogyasztása pedig egy kellemes teltségérzettel párosul, egy főétkezésnek is megfelel. (3 adag)