Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Tészta nélküli brokkolis quiche

Könnyed, de mégis laktató, húsmentes finomság

2020. május 15. - Csabi Konyhája

Korábban még sose csináltam kifejezetten quiche-t, bár sok hozzá hasonló pitét készítettem már nagy sikerrel, úgyhogy gondoltam elérkezett ennek is az ideje. Ráadásul egy elég szimpi insta videó hozta meg a kedvem az egészhez, amiben a tészta helyett egy sült zöldséges alap a kiindulási pont. És bár a végeredmény nem lett teljesen olyan, mint gondoltam, azért összességében egy jó kis ütős, ezúttal hús- és tésztamentes kis étel született.

dsc08453.JPG

Első feladatként rögtön át is estem a folyamat legkellemetlenebb részén, a reszelésen! Egy 0.5kg fej brokkolival dolgoztam, amiből 36dkg brokkolit (szárával együtt), 48dkg krumplit, 2 szál (10dkg) szárzellert és 10dkg cheddar sajtot is lereszeltem és jó alaposan összekevertem, miközben 1-1tk sóval és borssal is megszórtam. Mivel sehol se találtam a piteformámat így kénytelen voltam egy előzetesen olajjal kikent tepsibe egyengetni ezt a reszeléket és egy kicsit felvezettem a tepsi oldalaira is. Előbb egy kistányérral, majd egy pohár aljával is szépen lenyomogattam ezt a zöldséges alapot és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam 45 percre. 

Szemlátomást elég szépen meg is sült és közben elkészítettem a "feltétet" is, ami a következőkből állt: 6 felvert tojás elkeverve 2dl tejszínnel (20%), amihez 15dkg felkockázott paradicsom, a maradék brokkoli kisebb darabokra szedve, 14dkg vöröshagyma apróra kockázva és 15dkg reszelt cheddar sajt is csatlakozott. Ezt a mixet is sóztam, borsoztam és jó alaposan összekevertem, majd ráöntöttem a kisült alapra és szépen elegyengettem. Mehetett vissza a sütőbe további 25 percre, ami idő alatt megdermedt a tojásos keverék. Hagytam kicsit hűlni, mielőtt felvágtam volna, és a kiszedésnél jött a meglepetés, hogy bizony nem lett túlzottan egységes, szilárd állagú a tésztát kiváltó zöldséges alap. Ettől függetlenül ízre brutálisan jól muzsikált a kész mű és nem volt zavaró az sem, hogy az alap egy kicsit szétesős lett.

Kinézetre, illatra és ízre is egy nagyon ütős különlegesség született, amit talán langymelegen a leginkább ajánlott fogyasztani, de teljesen kihűlve, hidegen is megállja a helyét, illetve egy más élményt nyújt. Két ilyen kocka elfogyasztása pedig egy kellemes teltségérzettel párosul, egy főétkezésnek is megfelel. (3 adag)

dsc08454.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8815693020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2020.05.15. 17:33:30

Semmi sonka vagy bacon???? :o))

"Első feladatként rögtön át is estem a folyamat legkellemetlenebb részén, a reszelésen!"
Neked nincs konyhagéped? Az félperc alatt lereszeli ezt az egészet. Igaz, hogy utána 2 percig mosogatod, de az már nem annyira szörnyű.
Amúgy tetszik! Megint egy szénhidrátcsökkentett, húsmentes recept.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2020.05.15. 21:27:39

@Attilajukkaja: hahaha, tudom, szokatlan, de néha napján kipróbálok ilyen húsmentes cuccokat is. :)
hát.... turmixgépem van csak, az meg nyilván nem vitte, haha, úgyhogy igazából extra munkát csináltam csak magamnak. én amúgy szeretek reszelni... a "kellemetlen" jelzőt csak azért használtam, mert tudom, hogy az emberek többsége nem szeret...

Benikuty 2020.05.16. 18:47:17

@Csabi Konyhája: turmixgépet használjon az, akinek egy keze van.
süti beállítások módosítása